04:37:42 26.04.2024
Stiri

Bălțiul, DEPOSEDAT de justiția moldovenească

Anticorupție 27.12.2014 10:00 Vizualizări4321 Autor: Mariana Rață
Bălțiul, DEPOSEDAT de justiția moldovenească ortodoxia.md


INSTANȚE // Primarul mun. Bălți afirmă că primăria a fost supusă unui atac raider, legalizat printr-o decizie judecătorească adoptată la Chișinău

Scandal fără precedent la Bălți. Primarul municipiului și aleșii locali, alături de mai mulți locuitori ai orașului, au ieșit la protest împotriva unei decizii emise de Judecătoria Botanica din Chișinău prin care o parte din scuarul din centrul orașului și havuzul au fost transmise în proprietatea unei companii specializate în cumpărarea și vânzarea de imobile. Îndată după ce s-a văzut cu terenul în proprietate, firma a vândut-o unei alte companii, iar autoritățile locale din Bălți nu exclud că înstrăinarea terenului va continua.

Un fulger din senin

Vestea că o parte din scuarul din centrul orașului Bălți, str. Vasile Alecsandri, nu mai aparține municipalității a venit ca un fulger din senin pentru autoritățile locale. La mijlocul lunii noiembrie, Primăria Bălți a fost anunțată de Oficiul Cadastral teritorial despre executarea unei decizii judecătorești emisă de Judecătoria Botanica din capitală prin care havuzul, un rezervor de incendiu și o stație de pompare, amplasate pe o suprafață de peste 0,7 ha din scuarul central al orașului, au fost transmise în proprietatea firmei „Foxal Plus”, care cumpărase anterior magazinul „Unic” din Bălți.

Decizia de judecată a fost luată într-un dosar în care s-au judecat firma „Floxal Plus” cu un alt agent economic, „Construcții de Aluminiu”, pentru restituirea unei datorii de 1 170 de euro. Primăria mun. Bălți, în a cărei proprietate se aflau terenul și construcțiile atribuite prin hotărârea judecătorului, nu a știut nici cu spatele de procesul de judecată din Chișinău.

Decizii judecătorești călcate în picioare

Președintele fracțiunii comuniste din Consiliul municipal Bălți, Pavel Buceațchi, susține că autoritățile locale au avut din start probleme cu „Floxal Plus”, care, de îndată ce a cumpărat magazinul „Unic” din Bălți, s-a apucat de ridicat construcții în jurul clădirii de bază. Inițial, autoritățile bălțene i-au eliberat acte pentru construcția unei anexe cu un etaj, „Floxal Plus” a ridicat însă o construcție cu două etaje și era pe punctul să înceapă și cel de-al treilea etaj când autoritățile locale au intervenit și au cerut Inspecției de Stat în Construcții să intervină pentru a stopa lucrările. Autorizația de construcție a fost anulată, dar, cu toate acestea, firma a continuat lucrările de construcții. Nu s-a oprit nici atunci când Curtea de Apel Bălți, la solicitarea Inspecției Ecologice, a sancționat-o pentru defrișarea ilegală a mai multor copaci, dar nici atunci când, la solicitarea Primăriei Bălți, Judecătoria Bălți a dispus încetarea lucrărilor de construcții în preajma magazinului „Unic”. Ultima hotărâre a fost adoptată pe 23 septembrie 2014, adică peste două luni după ce Judecătoria Botanica a dispus trecerea terenului din proprietatea municipalității în proprietatea companiei.

Firmă din România cu rădăcini moldovenești

Potrivit datelor Camerei Înregistrărilor de Stat, firma „Floxal Plus” a fost creată în 2008 și are în calitate de asociat unic o companie din România, „Vest Holding Invest”, creată la câteva luni după fondarea firmei din R. Moldova. Întâmplător sau nu, compania din România, creată inițial de o femeie, și-a schimbat în 2012 asociații. Firma din Iași a intrat în proprietatea cetățeanului român Remus-Gabriel Bejinaru și a cetățeanului moldovean Eugeniu Trandafir. Schimbarea asociaților a avut loc cam în perioada în care „Floxal Plus” a intrat în proprietatea magazinului „Unic” din Bălți.

Precizăm că cetățeanul moldovean Eugeniu Trandafir este un tânăr de 26 de ani, stabilit în Londra. Ziarul NAȚIONAL a încercat să ia legătura cu el, dar tânărul nu ne-a răspuns.

Potrivit datelor oficiale, „Vest Holding Invest”, specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare proprii, are un capital social de 1 050 de lei, în timp ce firma al cărei asociat unic este în R. Moldova „Floxal Plus” are un capital social de peste 3,3 milioane de lei și este specializată în reparația aparatelor electrice și a automobilelor.

Vândută și gajată în grabă

În pofida genului de activitate prevăzut în certificatul de înregistrare, „Floxal Plus” pare să fi preluat domeniul de activitate al companiei-mamă. La doar două zile după înregistrarea dreptului de proprietate asupra bunurilor din centrul Bălțiului la Cadastru, firma a înstrăinat construcțiile și terenul unei alte companii din Edineț care le-a gajat chiar a doua zi unei firme de transport din Chișinău. Bunurile a căror valoare depășește un milion de lei, dacă e să credem viceprimarului de Bălți Octavian Mahu, au fost gajate contra sumei de 200 de mii de lei. Viceprimarul crede că acest „truc” a fost întreprins pentru a împiedica autoritățile din Bălți, care au atacat cu recurs decizia judecătorească, să-și întoarcă terenul în proprietate.

Aceeași schemă, același judecător

Cazul de la Bălți nu este singurul în activitatea firmei „Floxal Plus”. Printr-o schemă similară, firma a intrat în 2012 în proprietatea unei clădiri din str. Bucuriei din Chișinău, clădirea se află chiar lângă Inspectoratul Național de Investigații. Astăzi, clădirea nu îi mai aparține.

Ciudat este faptul că ambele cazuri au fost judecate de același judecător de la Judecătoria Botanica, Vitalie Stratan.

Un dosar similar a avut „Floxal Plus” și la Judecătoria Ungheni în 2013. Firma solicita primăriei din Pârlița să-i atribuie în proprietate un teren de 1,1 ha de pe lângă o construcție pe care a cumpărat-o acolo. Judecătoria Ungheni i-a respins însă solicitarea.

„Este treaba mea”

Ziarul NAȚIONAL a încercat să ia legătura cu un reprezentant al firmei „Floxal Plus”. Pe adresa la care este înregistrată firma, în or. Sângerei, ne-au comunicat că nu au auzit despre o asemenea companie. Iar la numărul de mobil, indicat pe unele site-uri ca fiind telefon de contact al firmei, nu a răspuns nimeni, deși am sunat de nenumărate ori.

În schimb, am reușit să vorbim cu fondatoarea și administratoarea firmei care a cumpărat magazinul și havuzul din centrul or. Bălți, „Liuvacen-Prim”. Lidia Crâjanovschi, în vârstă de 65 de ani, ne-a răspuns inițial cu amabilitate la telefon, dar după ce i-am spus despre ce vrem să discutăm, a refuzat să mai vorbească.

„Eu nu vreau să discut despre acest subiect. Este treaba mea cu afacerile mele”, ne-a răspuns ea în doi peri.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md