16:12:09 16.07.2020
 
Stiri

Băiatul Andrei și al lui Măruță merge în calasa a I-a. Ce școală au ales

Monden 27.08.2017 19:00 Vizualizări2567 Autor: Ziarul National
Băiatul Andrei și al lui Măruță merge în calasa a I-a. Ce școală au ales Libertatea


Băiatul lui Măruță merge la o școală privată, de la 11 septembrie, când începe anul şcolar 2016-2017.

David începe clasa I și din acest motiv e agitație mare în familia Andrei și a lui Cătălin.

Cele două vedete PRO TV i-au luat fiului lor rechizite, l-au pregătit sufletește pentru schimbările ce vor urma, iar ei s-au pregătit, tot sufletește, pentru primele calificative mai puțin bune, pentru prima idilă și… prima bătaie în curtea școlii.

Care bătaie, speră Cătălin, poate nu va avea totuși loc, fiindcă „David știe că nu așa se rezolvă un conflict”.

Libertatea: David începe școala toamna aceasta. Aveți emoții, tu și Andra?

Cătălin Măruță: Avem emoții, e un nou început, o nouă etapă. Ne tot mirăm că timpul a trecut atât de repede, parcă ieri îl înscriam la grădiniță! Din fericire, va fi coleg cu mulți dintre prietenii lui de la grădiniță și sperăm ca asta să îl ajute să se adapteze mai repede. Dacă la grădiniță i-a plăcut să învețe lucruri noi, suntem convinși că și la școală o să îi placă. Am tot vorbit despre asta, ca să îl pregătim și să fie entuziasmat de schimbare.

La ce școală va merge?

Am ales să continue la instituția unde mergea deja, ni s-a părut cel mai simplu să nu schimbe colectivul. Îi plăcea deja mult acolo.

I-ați cumpărat ghiozdan, rechizite?

Am cumpărat unele rechizite și pe altele le-am primit de la familie și prieteni. Desigur, are și el pretenții: ce personaje să fie pe ghiozdan sau pe penar.

Cum e David, e nerăbdător sau are sentimente amestecate?

E încântat! De fapt, el continuă programul ca până acum, și la grădiniță mergea zilnic. Nu știe exact la ce să se aștepte, i-am povestit noi unele lucruri, dar, sincer, cred că prima zi de școală e diferită pentru fiecare copil, fiecare generație. Trebuie să afli singur ce e școala și să te îndrăgostești de ea.

Ce discuții legate de școală ați avut până acum cu el?

Am discutat mai mult despre cum e organizat programul, că va avea banca lui, pauze și ore în care ar trebui să fie atent la indicațiile învățătoarei. Nu am discutat despre materii, dar știe de la grădiniță deja că treci prin mai multe discipline, că înveți despre litere și cifre, despre țări și planete, că ai de făcut proiecte, uneori în clasă, alteori acasă. Îi plac multe, amestecate, și geografia, și jocurile de echipă. Va avea de învățat mai mult despre răbdare decât despre un anumit subiec. La vârsta lui, ar vrea să alerge de dimineața până seara, nu să stea în bancă și asculte. Le învață el treptat, toate la timpul lor.

Ce părere aveți despre învățământul din România, cu unii dascăli nepregătiți, programa depășită, scandalurile legate de manuale? A fost ăsta un motiv pentru alegerea unei școli private?

Eu am avut prima zi de școală acum 32 de ani. Cu siguranță nu mai e la fel! Din ce am văzut la prietenii mei care au copii mai mari decat David, afli despre sistemul de învățământ odată cu copilul tău. Voi vedea și eu, deci, în același timp cu David, cum e la școală în 2017. Apoi, o să vă spun cum mi se pare. Nu cred că voi fi șocat, eu și Andra călătorim mult prin țară, vedem localități mari și mici, eu sunt și ambasador al proiectului “Fiecare copil în grădiniță”. Știm care e rata abandonului școlar, știm că sunt multe școli în care toaletele sunt imposibil de folosit, că sunt profesori buni și unii… nu la fel de buni, că de la un an la altul legile se schimbă. Trăiesc și eu în România. Motivele cele mai importante pentru care am ales o grădiniță privată țin de confortul copilului, adică ce mâncare primește, ce materiale și jucării are, cât de central și de bine păzit este sediul. Apoi, am ales că continuăm cu școala acolo pentru că eram deja mulțumiți de servicii și pentru că voiam ca David să își păstreze colegii.

Sunteți pregătiți pentru prima notă proastă, prima bătaie în curtea școlii și primul pupic cu o colegă?

Cine zice că primul pupic nu a avut loc deja? Glumesc, suntem pregătiți pentru toate, deși nu cred că va exista vreo bătaie în curtea școlii. David știe că nu așa se rezolvă un conflict. Poate pentru unii pare o etapă firească din copilărie, dar eu zic că se poate și fără ea, se pot întâmpla lucruri grave, chiar și când doi copii se împing. Cu notele mai vedem, nu ținem să aibă numai Foarte Bine, dar sperăm să fie ambițios și curios, să îi placă să își facă temele. Nici noi nu am excelat la toate materiile, eu zic că important e să prinzi gustul studiului.

Citiți continuarea AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md