20:43:27 27.04.2024
Stiri

Aveți mare grijă la simptomele DESHIDRATĂRII

Reportaj 14.07.2015 13:42 Vizualizări2247 Autor: Ziarul National


Aveți mare grijă la simptomele DESHIDRATĂRII sursa: csid.ro

Apa este un element extrem de important pentru corpul nostru, iar un nivel adecvat de hidratare este necesar pentru bună funcţionare a acestuia.

Până la 75% din greutatea corpului nostru este constituit din apă, cea mai mare parte aflându-se la nivelul celulelor (intracelular), restul fiind în vasele de sânge (intravascular) şi în spaţiile dintre celule (interstițial).

Cauzele deshidratării

Deshidratarea apare atunci când cantitatea de apă existentă în spaţiile intracelular, interstițial şi intravascular este mai mare decât cantitatea de apă ingerată. Pentru că suntem într-o dinamică continuă, pierdem zilnic apă atunci când respirăm, transpirăm şi urinăm. Pe lângă acestea, mai există câţiva factori care duc la deshidratare:

1. Diaree - este cea mai comună cauza a deshidratării. În plus, diareea este extrem de periculoasă pentru copii, mai mult de 1 milion de copii murind anual, în întreagă lume, din cauza deshidratării pe care o induce.

2. Vărsături.

3. Transpiraţie - corpul eliberează cantităţi mari de apă în încercarea de a se răcori atunci când se confruntă cu temperaturi ridicate (fie din pricina climei, a efortului fizic, a febrei).

4. Diabet - persoanele al căror nivel de zahăr din sânge este ridicat pierd foarte multă apă pentru că urinează foarte des.

5. Arsuri - pielea distrusă în urma accidentelor sau a expunerii necontrolate la soare nu mai poate opri apa din organism să se evapore.

6. Incapacitatea de a bea lichide - sunt persoane care nu pot să bea cantitatea necesară zilnic de lichid din cauza disconfortului pe care îl resimt.

Cum se manifestă deshidratarea?

Primul semn al deshidratării este, desigur, starea de sete. În încercarea de a-şi păstra depozitele de apă, corpul va reacţiona, generând următoarele simptome:

1. urină concentrată, de culoare galben-închis;
2. gură uscată;
3. ochi uscaţi;
4. transpiraţia nu se mai produce;
5. crampe musculare;
6. ameţeli şi stări de vomă;
7. slăbiciune.

În caz de deshidratare severă, se instalează stări de slăbiciune şi halucinaţii întrucât creierul şi restul organelor primesc tot mai puţin sânge. În final, totul culminează cu starea comatoasă şi colapsul organelor interne, acestea ducând la deces, dacă nu se intervine rapid.

Cum ne ferim de deshidratare?

Deshidratarea se instalează treptat, atingând mai multe stadii. În stadiile incipiente, există remedii la care se poate apela de acasă. Astfel, diareea şi stările de vomă pot fi combătute cu ajutorul medicamentelor şi a unei diete adecvate. Asiguraţi-va că beţi zilnic cantităţi suficiente de apă pentru a preveni instalarea primelor simptome ale deshidratării.

De asemenea, evitaţi expunerea prelungită la soare şi consumul nemăsurat de băuturi diuretice (cafea şi orice băutură pe bază de cofeină, alcool). Dacă practicaţi activităţi fizice într-un mediu călduros, asiguraţi-va că aveţi o îmbrăcăminte adecvată, care lasă pielea să respire, împiedicând transpiraţia în exces.

sursa: csid.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md