08:22:47 19.04.2019
 
Stiri

AUDIO // MĂRTURIILE din instanță ale viceprimarului Nistor Grozavu, MARTOR în „dosarul Chirtoacă”: Apărarea acuză judecătorul că îi sugerează RĂSPUNSURILE lui Grozavu

Social 05.07.2018 11:11 Vizualizări1489 Autor: Ziarul National
AUDIO // MĂRTURIILE din instanță ale viceprimarului Nistor Grozavu, MARTOR în „dosarul Chirtoacă”: Apărarea acuză judecătorul că îi sugerează RĂSPUNSURILE lui Grozavu

Deși a spus inițial că nu a primit nicio indicație de la primarul capitalei Dorin Chirtoacă în ceea ce privește licitația care urma să determine câștigătorul afacerii parcărilor cu plată din Chișinău, viceprimarul Nistor Grozavu a fost „ajutat”, în ședința de judecată, de către magistratul Alexandru Negru să spună că o discuție cu edilul a fost totuși „o indicație”.

Acest lucru reiese dintr-o înregistrare audio făcută publică de fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă, de la audierile de ieri ale lui Grozavu în instanța de judecată.

În fața judecătorului, viceprimarul declară inițial că a convocat prima ședință a comisiei ce urma să determine firma câștigătoare a licitației fără să discute cu Chirtoacă, iar la a doua, în timp ce membrii comisiei erau pe hol și urma să se anunțe un concurs internațional, primarul i-a spus „să mai așteptăm”.

„Eu am întrebat ce fac, cum procedez și am primit răspuns că mai așteptăm. Nu am întrebat de ce”, spune Grozavu, numind acest lucru „discuție”.

Totuși, judecătorul insistă de câteva ori ca Nistor Grozavu să spună că aceasta este „o indicație verbală” și chiar îi explică ce înseamnă „indicație”, iar viceprimarul pronunță într-un sfârșit: „Da, aceasta este o indicație”.

Protestele avocatului fostului primar, Gheorghe Malic, inclusiv referitoare la faptul că judecătorul ar pune „întrebări sugestive” și să ar oferi „consultații juridice martorului” l-au făcut pe magistarat să-l amenințe cu amendă.

„Cererile de recuzare sunt examinate formal, în bătaie de joc, la fel cum este întreg procesul. Cusut cu ață albă, cu probe falsificate, cu declarații smulse și impuse „martorilor”. Și toate acestea despre o discuție care, în general, nici nu a avut loc, aspect pe care judecătorul nici nu l-a cercetat. Din păcate, numai avem judecător în acest proces, avem doar partea acuzării și partea apărării: partea acuzarii este formată din judecătorul Alexandru Negru și procurorul Dumitru Robu, iar partea apărării este formată din subsemnatul și avocații Gheorghe Malic și Tatiana Iovu”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Fostul primar a publicat și documentul în care au fost fixate, după ședința de ieri de judecată, declarațiile „martorului N. Grozavu care, peste noapte, s-a transformat din co-acuzat în martor”:

„Întrebările nu sunt scrise, doar răspunsurile. Răspunsurile se consemnează altfel decât au fost date, tocmai pentru a incrimina. La audio, minutul 2:31, chiar și după sugerarea răspunsului de către judecător, cuvântul „indicație” lipsește din răspuns: „Deci, a fost doar în forma verbală”. Text scris de judecător: „Indicația a fost dată în formă verbală”. Asta deși, anterior, N. Grozavu face referire la o pretinsă discuție, iar discuția în mod evident are loc în formă verbală. Iar dacă despre „ce a fost verbal” deja s-a spus, avocatul a mai întrebat dacă a fost și ceva scris. După care, judecătorul, întrerupând-ul pe avocat, a revenit la „verbal” și a împins spre „indicație”.

La audio, minutul 4:34, N. Grozavu spune:
„luând-o, poate nu pot să-i spun așa, ca indicație...”
Text scris de judecător: „Luând-o ca indicație...”.

Menționăm că Dorin Chirtoacă este învinuit în dosarul „parcărilor cu plată din Chișinău”, unde figurează mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Chișinău, precum Nistor Grozavu, cercetat în stare de libertate și mai activând în instituție, dar și Igor Gamrețchi, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Ultimul a declarat că 26% din cota-parte a firmei care urma să gestioneze parcările cu plată din capitală urmau să fie împărțite de el și Dorin Chirtoacă, lucru respins de ultimul.

Amintim că Primăria capitalei a amenajat în anii trecuți mii de locuri de parcare în cadrul proiectului de renovare a străzilor, realizat cu bani împrumutați de la BERD. Ulterior, municipalitatea intenționa să transmită în gestiune aceste locuri de parcare unei firme pentru o perioadă de 25 de ani. Conform contractului semnat, municipalitatea urma să primească 10% din suma rulajului lunar, iar 90% să fie vărsate în conturile Companiei EME Parkleitsystem, în spatele căreia ar fi stat omul de afaceri Alexandr Pincevski.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!mascarada 05.07.2018 11:44

Ce-i mascarada asta bai fratilor? Asta-i justitie?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md