12:52:11 01.05.2025
Stiri

Asociația Judecătorilor, nemulțumită de declarațiile Maiei Sandu la adresa judecătorilor de la CSJ, care au ANULAT 21 de decizii ale Comisiei „pre-vetting”: „Un atac la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției”

Actualitate 11.08.2023 10:59 Vizualizări1865
Asociația Judecătorilor, nemulțumită de declarațiile Maiei Sandu la adresa judecătorilor de la CSJ, care au ANULAT 21 de decizii ale Comisiei „pre-vetting”: „Un atac la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției”

Președinta Maia Sandu, dar și alți politicieni, sunt somați de Asociația Judecătorilor din R. Moldova să nu mai pună presiune pe magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ), după ce aceștia au anulat 21 de decizii ale Comisiei „pre-vetting” cu privire la respingerea a 21 de candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Șefa statului a calificat drept ilegale deciziile Curții Supreme de Justiție, prin care au fost anulate hotărârile Comisiei „pre-vetting”.

„Deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale. Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți. Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă. Nu este primul obstacol pe care judecătorii corupți îl creează și, probabil, nici ultimul”, a declarat recent, într-un interviu, președinta Maia Sandu.

Această declarație a nemulțumit Asociația Judecătorilor din R. Moldova, care a făcut trimitere „la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției”.

„Asociația Judecătorilor din R. Moldova constată cu regret că, în ultima perioadă, cu o abatere de la prevederile articolului 120 din Constituție, sfera politică aduce în discuție legalitatea și fundamentarea unor hotărâri irevocabile ale CSJ. Principiul fundamental al democrației subliniază importanța separării puterilor în stat. Fiecare dintre acestea – legislativă, executivă și judecătorească – trebuie să-și exercite rolul în mod autonom, fără interferențe, respectând prevederile constituționale și principiile democratice care stau la baza R. Moldova.

Observăm cu regret declarații generalizatoare și defăimătorii la adresa judecătorilor. Acestea, pe lângă faptul că reprezintă un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției, afectează și încrederea publicului în integritatea sistemului judiciar. Este vital ca reprezentanții puterii executive și legislative să recunoască și să respecte independența justiției, luând în considerație că rolul lor este de a adopta și implementa legile, dar nu de a influența sau critica deciziile judecătorești. În această conjunctură, apelăm la responsabilitatea și maturitatea liderilor în comunicările lor publice. Solicităm tuturor actorilor politici să-și asume responsabilitatea pentru declarațiile și acțiunile lor, conștientizând faptul că declarațiile publice influențează profund opinia publică și pot avea repercusiuni de durată”, se arată în declarația Asociației Judecătorilor din R. Moldova.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte