09:55:54 19.05.2025
Stiri

ANSA recomandă cetățenilor R. Moldova care au păsări să le țină în curte și să le hrănească în spații închise: Migrația păsărilor sălbatice care are loc în această perioadă reprezintă un risc sporit de transmitere a virusului gripei aviare

Actualitate 11.04.2023 10:29 Vizualizări1463
ANSA recomandă cetățenilor R. Moldova care au păsări să le țină în curte și să le hrănească în spații închise: Migrația păsărilor sălbatice care are loc în această perioadă reprezintă un risc sporit de transmitere a virusului gripei aviare

Agenția națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă crescătorii de păsări, inclusiv în gospodării particulare, să țină păsările închise în interiorul curților, fără a fi lăsate libere pe imașuri, iazuri, bălți, râuri, să hrănească păsările în spații închise sau acoperite la care nu au acces păsările sălbatice, iar hrana urmează a fi depozitată în spații închise pentru a evita accesul păsărilor sălbatice, precum vrăbii, ciori, porumbei, coțofene etc.

Apelul a fost lansa în contextul în care în această perioadă are loc migrația păsărilor sălbatice, proces care are un „rol primordial” în transmiterea și propagarea virusului gripei aviare.

Cele mai critice momente de izbucnire a focarelor de gripă aviară, boală care nu poate fi tratată, constituie perioada martie - mai și septembrie - decembrie.

„Riscul cel mai ridicat de introducere a gripei aviare în Republica Moldova este pe culoarele de migrație a păsărilor sălbatice, care, de regulă, fac popasuri pentru a-și reface puterile pe imașuri, râuri, lacuri sau fâșii forestiere. Păsările sălbatice, în special cele acvatice, care sunt considerate rezervorul natural de virus pentru gripa aviară, pot transporta virusul în tractul respirator sau intestinal, fără a se îmbolnăvi în mod obișnuit, ceea ce le permite să elimine viruși pe distanțe lungi. Virusul gripei aviare se transmite de la păsările migratoare, păsările bolnave, cadavre, secrețiile și excrețiile păsărilor infectate, apă, furaje, echipamente, adăposturile și mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul”, amintesc experții de la ANSA.

Astfel, crescătorii de păsări mai sunt îndemnați să respecte normele sanitare veterinare de igienă în adăposturile păsărilor şi animalelor domestice, să interzică intrarea persoanelor străine în zona de exploatare a păsărilor domestice, să anunțe fără întârziere medicului veterinar în caz de îmbolnăvire a animalelor, păsărilor sau în cazul depistării cadavrelor de păsări ori animale sălbatice, dar și să-și spele cu apa și săpun mâinile, mai ales după contactul cu păsările.

Printre recomandările ANSA pentru populație se mai numără procurarea de păsări doar de la ferme autorizate sanitar-veterinar, solicitarea obligatorie a certificatului sanitar-veterinar pentru păsările procurate, dar și procurarea produselor alimentare, a cărnii de pasăre şi a ouălor numai din locații autorizate.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte