Anca Dragu, fost președinte al Senatului și ex-ministru al Finanțelor de la București, noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei


ACTUALIZARE // Parlamentul de la Chișinău a numit-o vineri, 22 decembrie 2023, pe Anca-Dana Dragu în funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), președintă a Consiliului de supraveghere și a Comitetului executiv.
Mandatul noului guvernator al BNM este de șapte ani.
Pentru numirea Ancăi-Dana Dragu au votat 58 de deputați ai majorității parlamentare, la propunerea președintelui Parlamentului, Igor Grosu.
Anca-Dana Dragu a primit joi, 21 decembrie, cetățenia R. Moldova, printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu, întrucât, potrivit legislației, guvernatorul BNM trebuie să dețină cetățenia moldovenească.
Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Anca Dragu a mai fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.
Locul lui Ocrtavian Armașu, demis joi, 21 decembrie, de către Parlament din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru că ar fi sabotat procesul de recuperare a banilor din miliardul furat, ar putea fi luat de un fost ministru al Finanțelor din România.
Este vorba de Anca Dragu, care ar putea fi numită chiar azi în funcție.
,,Azi, în plenul Parlamentului, va fi propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei candidatura doamnei Anca Dragu.
Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.
Avem toată încrederea că Anca Dragu va contribui la creșterea integrității și independenței Băncii Naționale a Moldovei", a anunțat Radu Marian, președintele Comisoei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.
Amintim că Octavian Armașu, a fost demis ieri-seară din funcție, pentru că nu și-ar fi îndeplinit obligațiunile de serviciu. Pentru demiterea lui Armașu au votat 81 de deputați din fracțiunile Partidului Acțiune și Solidaritate și Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Demisia a fost propusă și votată după informația prezentată de Octavian Armașu în cadrul audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar
Citește și: AUDIERI cu ușile închise la Parlament privind dosarul „furtul miliardului”: Guvernatorul BNM, acuzat de legături dubioase cu „crima organizată” și „obstrucționarea anchetei”
„Se constată activitatea insuficientă și defectuoasă a BNM, în parte ce ține de auditul proceselor și persoanelor implicate în dosarul frauda bancară, fapt ce trezește bănuieli rezonabile asupra gestionării defectuoase a sarcinii de asigurare a colaborării BNM cu organele de drept, în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Se constată neîndeplinirea de către guvernatorul BNM a condițiilor de exercitare a atribuțiilor stabilite de legea cu privire la BNM și în temeiul art. 23, al. 10, al. 11 se revocă din funcția de guvernator al BNM. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării”, se arată în decizia Parlamentului.
Citește și: FURTUL MILIARDULUI // Detalii INCREDIBILE despre oamenii păstrați în funcție de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, care au făcut tot posibilul să se piardă urma banilor
Octavian Armașu a respins acuzațiile deputaților.
Menționăm că, potrivit legislației, pentru demiterea guvernatorului BNM este nevoie de votul a 68 de deputați, în timp ce pentru numirea unui nou guvernator sunt suficiente 51 de voturi.









































































