06:03:38 13.08.2022
Stiri

ANALIZĂ // Piața imobiliară din Chișinău, în prag de TRANSFORMARE. Construirea orășelelor la periferia capitalei reprezintă o nouă etapă de DEZVOLTARE a acestei piețe, iar „Satul German” gândit de Ceslav Ciuhrii dă TONUL

Actualitate 29.06.2022 11:22 Vizualizări2466 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Piața imobiliară din Chișinău, în prag de TRANSFORMARE. Construirea orășelelor la periferia capitalei reprezintă o nouă etapă de DEZVOLTARE a acestei piețe, iar „Satul German” gândit de Ceslav Ciuhrii dă TONUL Facebook/Satul German


Piața imobiliară din Chișinău va cunoaște o nouă etapă de dezvoltare în următorii ani, a patra de la independență încoace, prognozează Infomarket într-o analiză a pieței. Din cauza pandemiei și a Chișinăului tot mai aglomerat, dar și datorită metodelor noi în construcții și a prețurilor accesibile, dezvoltatorii încep să revină la ideea construirii orășelelor la periferia capitalei.

Resetarea pieței imobiliare nu va lua mult timp, consideră Infomarket. „Deja au fost anunțate proiecte. Și, în caz de infrastructură bună, acestea se vor bucura de o cerere sporită. Ținând cont de metodele moderne de construcții și tehnologiile disponibile, prețul de cost al construcției caselor cu 2-3 nivele nu va depăși cu mult construcția de locuințe noi în raza orașului”, anticipează Infomarket.

Casele în astfel de orășele vor fi mai scumpe decât apartamentele, dar cu mult mai ieftine decât casele individuale din raza orașului, fiind totodată și o investiție sigură, mai scrie Infomarket. „În prețul lor va fi inclusă construcția infrastructurii, ceea ce nu există în cazul construcției zonale cu blocuri multietajate”, subliniază sursa.

De asemenea, sursa mai anticipează că la noi lucrurile vor evolua după exemplul Occidentului, unde după apariția orășelelor la periferii s-a produs o divizare a societății. „Se va ajunge până în situația când achiziția unei case într-o astfel de comunitate va fi posibilă numai cu acceptul vecinilor. Așa este natura umană și experiența care mai devreme sau mai târziu va fi preluată și în Moldova”, explică Infomarket.

De menționat că singurul proiect imobiliar de acest fel dezvoltat la moment în municipiul Chișinău este „Satul German”, o localitate construită de la zero după modelul suburbiilor occidentale, cu infrastructură bogată, arhitectură deosebită și soluții moderne de eficiență energetică integrate. Orășelul va fi situat în preajma bd. Dacia, la ieșirea din capitală, se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp și va avea doar 38 de blocuri de locuit de până la cinci etaje și 800 de vile, pentru circa 5 000 de locuitori. Va avea, între altele, propriul centru comercial, spital modern, grădiniță și școală, centru de business, centru de fitness, hotel din rețeaua internațională ibis, etc.

Dezvoltatorul proiectului, Ceslav Ciuhrii, a declarat anterior că ideea de a construi „Satul German” a apărut în pandemie, iar cercetarea de piață efectuată ulterior a demonstrat că foarte mulți cetățeni își doresc să locuiască în astfel de orășele. El a mai spus că locuitorii „Satului German” vor forma o comunitate membrii căreia vor dori să locuiască acasă, într-o localitate ca în Europa, unde să se simtă în siguranță, unde aerul e curat, ecologic, unde e frumos vizual și unde ai toate cele necesare pentru un trai modern.

Potrivit experților, „Satul German”, considerat cel mai mare proiect imobiliar din R. Moldova din ultimii 30 de ani, reprezintă o soluție sigură pentru cetățenii care vor să-și protejeze economiile de inflație investindu-i într-o locuință modernă, într-o localitate cu multe perspective.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md