02:06:44 22.01.2018
Stiri

ANALIZĂ // Cheltuielile pentru Poliția din R. Moldova au crescut de TREI ori în ultimii ani, în timp ce eficiența acesteia lasă de dorit

Social 11.01.2018 16:00 Vizualizări903 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Cheltuielile pentru Poliția din R. Moldova au crescut de TREI ori în ultimii ani, în timp ce eficiența acesteia lasă de dorit

Cheltuielile de la bugetul de stat pentru Poliția R. Moldova au crescut în termeni nominali de zece ori în perioada anilor 2000 - 2015, de la 155,1 milioanel de lei la 1,514 miliarde, iar în termeni reali - de trei ori, se arată într-o analiză efectuată de Centrul „Expert-Grup”.

Autorul analizei, Iurie Morcotâlo, susține însă că, în pofida acestei creșteri aparent impresionante, ponderea cheltuielilor pentru Poliție ca pondere din Produsul Intern Brut a fost aproape constantă, de circa 1,2 – 1,4%, cifră comparabilă cu valorile înregistrare în țările Europei Centrale și de Est.

Totuși, deși alocă pentru finanțarea Poliției sume comparabile ca procent din PIB cu țările din regiune, Republica Moldova continuă să rămână codașă la nivel mondial la capitolul eficacității sistemului de securitate și ordine publică.

Astfel, conform Indicelui Global al Securității Interne și Poliției, Republica Moldova se clasează pe locul 78 din 127 de țări ale lumii, chiar dacă a demarat din 2010 un vast proces de reformă organizațională și instituțională a Ministerului Afacerilor Interne.


Potrivit autorului, reformarea lentă a ministerului, dar și a sectorului justiției este una dintre cauzele care plafonează poziția Republicii Moldova în clasamentul mondial.

Același studiu mai arată că, pe parcursul deceniului 2004 – 2014, numărul de polițiști raportați la 100 de mii de locuitori din Republica Moldova a fost aproximativ egal cu valoarea medie atestată în țările din Europa Centrală și de Est. De exemplu, în anul 2014, în Republica Moldova reveneau la 100 de mii de locuitori 369 de polițiști, iar media statelor europene indica un număr de 335 de polițiști.

Autorul mai constată că această creștere a cheltuielilor destinate Poliției pe parcursul ultimului deceniu a dus la o anumită îmbunătățire a situației criminogene, deși nu pe toate categoriile de infracțiuni. A scăzut semnificativ numărul omorurilor de la 11,3 cazuri la 100 mii de locuitori în anul 2000 la 6,5 cazuri în 2016, în schimb s-a majorat numărul cazurile infracțiunilor mai puțin grave. Totodată, rata de omoruri s-a diminuat cu 20% în ultimi ani.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md