04:36:09 25.03.2019
 
Stiri

Alimentația din grădinițe și școli ar putea fi organizată conform MODELULUI din Lituania. Cum funcționează acest sistem și ce avantaje are

Social 20.10.2018 17:23 Vizualizări1349 Autor: Ziarul National
Alimentația din grădinițe și școli ar putea fi organizată conform MODELULUI din Lituania. Cum funcționează acest sistem și ce avantaje are
Poză simbol

Actualul sistem de organizarea a alimentației în instituțiile educaționale din R. Moldova este depășit și din acest motiv autoritățile intenționează să implementeze un model modern și mult mai eficient, care ar îmbunătăți alimentația copiilor și elevilor în școli și grădinițe. Nu este exclus că va fi preluat chiar modelul din Lituania, după ce o companie din această țară, cu o experiență de 15 ani, a prezentat un plan de acțiuni premierului Pavel Filip.

Potrivit informației prezentate de reprezentantul companiei din Lituania, care în prezent asigură alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina, R. Moldova ar trebui urgent să renunțe la actualul sistem.

Asta pentru că actualul sistem se confruntă cu mai multe probleme, inclusiv lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici.

În opinia specialiștilor, modelul lituanian se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației.

De asemenea, este implementat un sistem informațional, care oferă părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

În urma discuțiilor, Pavel Filip a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md