16:45:21 20.05.2019
 
Stiri

ALARMĂ // Unica școală cu predare în limba română din raionul Taraclia riscă să fie ÎNCHISĂ: Campanie de strângere de fonduri pentru a îmbunătăți condițiile instituției, lansată de unioniști

Social 23.05.2018 16:00 Vizualizări1681 Autor: Ziarul National

Pereți deteriorați și gata să se prăbușească, săli de studii pline de mucegai, mobilier distrus – aceasta este realitatea cruntă cu care se confruntă de ani buni elevii, profesorii și localnicii din raionul Taraclia.

Unica școală românească din raionul cu 43 000 de locuitori riscă să fie închisă din cauza stării dezastruoase în care a ajuns. Tinerii unioniști din R. Moldova anunță o campanie de strângere de fonduri pentru a salva această școală.

În școala românească din satul Aluatu, raionul Taraclia, sau cum este numită în prezent Gimnaziul-grădiniță „Dimitrie Cantemir”, învață 50 de elevi, iar de la 1 septembrie 2018 ar urma să vină încă 20 de micuți.„Din exterior, școala arată destul de bine, dar în interior este var și amar. Este mizerie, sunt condiții anti-sanitare, iar sălile de studiu abundă în mucegai. Acolo elevii învață în niște condiții ieșite din comun! Un perete din școală este atât de avariat, încât dacă închizi mai tare ușa, ai impresia că te vei pomeni cu peretele peste tine”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”,care a fost sesizat de localnici și a vizitat instituția de învățământ.

Chiar dacă 10 dintre cele 26 de sate din raionul Taraclia poartă nume românești, copiilor li se încalcă dreptul de a studia în limba română. În urmă cu câțiva ani, localnicii au alertat autoritățile, care din lipsa mijloacelor financiare, au venit cu o soluție – comasarea școlii și a grădiniței românești din localitate. Astfel a luat naștere Gimnaziul-școală „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste 2 milioane de lei ajutor din partea României. Dar, întrucât Fondul de Investiții Sociale din Moldova alocă bani doar pentru grădinițe, partea clădirii unde se află școala a fost lăsată de izbeliște. S-a reușit doar repararea acoperișului și schimbarea geamurilor.

Profesorii se plâng că autoritățile ignoră strigătul de ajutor, întrucât vor „să rusifice tot ce a mai rămas românesc în raion”. „Pentru 26 de preşcolari au ocupat şapte cabinete ale gimnaziului. Dar copiii aceştia vor veni pe urmă la această şcoală! Personal, cred că ei au făcut acest lucru ca să nu mai fim români, dar ruşi, ca toată lumeade aici!”, a declarat fostul profesor din localitate Vasile Țurcanu.

Unioniștii au lansat o amplă campanie de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii românești din satul Aluatu și fac apel la oamenii de bună-credință să se implice.Nu putem fi indiferenți! Nu putem lăsa ca în An Centenar să fie închisă o școală românească. Asta ar fi o rușine, un dezastru. Astfel, lansăm campania „Unirea face Puterea! Salvăm școala românească”. Potrivit calculelor pe care le-am realizat la fața locului, este nevoie de197 de mii de lei pentru reparația curentă a școlii”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”.

Cei care doresc să contribuie la salvarea școlii românești din satul Aluatul, raionul Taraclia, o pot face accesând https://odip.md/ doneaza/.Foto și video realizate de Asociația „UNIREA – ODIP”


Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md