01:16:50 26.06.2024
Stiri

VIDEO // Patru moldoveni, furturi de 5 000 000 de lei în Uniunea Europeană: Indivizii, reținuți în R. Moldova

Actualitate 30.04.2024 09:33 Vizualizări5524 Autor: Ziarul National
VIDEO // Patru moldoveni, furturi de 5 000 000 de lei în Uniunea Europeană: Indivizii, reținuți în R. Moldova


Furau din Uniunea Europeană, aduceau bunurile și banii prin contrabandă în R. Moldova și aici își cumpărau case, mașini de lux și își deschideau afaceri.

Patru bărbați din Chișinău, cu vârste între 24 și 35 de ani, au fost reținuți, fiind bănuiți de contrabandă, furturi și spălare de bani în state din Uniunea Europeană, cu prejudicii evaluate la peste 5 000 000 de lei.

Potrivit ofițerilor Direcției combaterea criminalității organizate a INI, infracțiunile au fost comise în perioada anilor 2017 - 2023, indivizii acționând în state precum Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca, Suedia, Elveția și Austria.

Trei dintre bănuiți au fost plasați în arest preventiv, iar al patrulea este cercetat în stare de libertate, fiindcă acesta colaborează cu ancheta.

„Potrivit datelor furnizate de statele membre ale Uniunii Europene prin intermediul Europol, o parte din învinuiți și-au ispășit anterior pedepsele cu închisoarea pentru tâlhărie, furt în grup, jaf, deținerea de documente false în Franța, Germania și Austria”, arată Poliția.

Oamenii legii anunță faptul că dețin probe despre faptul că cei patru bănuiți, dar și alți membri ai aceleiași, au obținut ilegal din UE bijuterii confecționate din metale și pietre prețioase, ceasuri de lux, arme, biciclete, mijloace financiare și alte bunuri. Ulterior, bunurile erau introduse prin contrabandă în R. Moldova, după care erau vândute pe piața tenebră.

„Din banii obținuți astfel ilegal, membrii grupului infracțional își cumpărau mașini și case de lux și terenuri, pe care o mare parte le înregistrau pe alte persoane - prieteni, părinți, alte rude, concubine, pentru ca să camufleze originea veniturilor și proprietățile reale existente, dar și pentru ca să evite tragerea lor la răspundere. De asemenea, o altă parte de bani ilegali erau investiți în afaceri profitabile”, detaliază oamenii legii.

În cadrul celor peste 20 de percheziții desfășurate în Chișinău, polițiștii și procurorii au ridicat ceasuri de lux, telefoane mobile și bani în valută euro, franci elvețieni, dolari și dirham, bijuterii din metale și pietre prețioase - inele cu pietre prețioase, cercei, brățări, lanțuri, pandantive, monede, pietre prețioase de diferite dimensiuni, pixuri de colecție, cartușe păstrate ilegal, cartele telefonice din UE, biciclete de lux, stații radio folosite pentru comunicare la comiterea infracțiunilor, unelte destinate comiterii infracțiunilor, înscrisuri de ciornă, contracte de procurare-vânzare a bunurilor mobile și imobile înregistrate pe persoane terțe.

De asemenea, au fost ridicate patru mașini de lux, estimate la 150 000 de euro.

Investigațiile în acest caz continuă, inclusiv pentru identificarea tuturor membrilor aceluiași grup infracțional.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md