00:04:59 02.03.2024
Stiri

Volodimir Zelenski spune că războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă

Actualitate 01.12.2023 18:58 Vizualizări992 Autor: Ziarul National
Volodimir Zelenski spune că războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă  Profimedia


Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că războiul cu Rusia se află într-o nouă etapă și că iarna ar urma să complice luptele, după o contraofensivă de vară care nu a dat rezultatele scontate, din cauza lipsei persistente de arme şi de forţe terestre, transmite AP, citată de News.ro.

Totuşi, în ciuda eşecurilor, el a spus că Ucraina nu va renunţa. „Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt”, a declarat Zelenski într-un interviu exclusiv acordat joi agenţiei The Associated Press în Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde preşedintele a venit într-un tur al zonelor de război, menit să ridice moralul în regiune.

„Iarna, în general, este o nouă fază a războiului”, adaugă el.

Întrebat dacă este mulţumit de rezultatele contraofensivei, Zelenski a dat un răspuns elaborat. „Uite, nu dăm înapoi, sunt mulţumit. Luptăm cu a doua (cea mai bună) armată din lume, sunt mulţumit”, a spus el, referindu-se la armata rusă.

Dar a adăugat: „Pierdem oameni, nu sunt mulţumit. Nu am primit toate armele pe care le doream, nu pot fi mulţumit, dar nici nu mă pot plânge prea mult”.

Zelenski a mai spus că se teme că războiul dintre Israel şi Hamas ameninţă să eclipseze conflictul din Ucraina, deoarece agendele politice concurente şi resursele limitate pun în pericol fluxul de ajutor militar occidental către Kiev.

Aceste îngrijorări sunt amplificate de tumultul care apare în mod inevitabil în timpul unui an electoral în SUA şi de potenţialele implicaţii ale acestuia pentru ţara sa.

Contraofensiva ucraineană extrem de aşteptată, alimentată de zeci de miliarde de dolari acordate ca ajutor militar occidental, inclusiv armament greu, nu a reuşit să obţină progresele aşteptate.

Acum, unii oficiali ucraineni se tem că asistenţa viitoare nu va fi la fel de generoasă. În acelaşi timp, stocurile de muniţie se epuizează, ameninţând să blocheze operaţiunile ucrainene de pe câmpul de luptă.

În condiţiile în care iarna îşi va face din nou simţite efectele peste o Ucraină aflată în război, liderii militari trebuie să se confrunte cu provocări suplimentare, dar familiare, în timp ce conflictul se îndreaptă către sfârşitul celui de-al doilea an complet al său.

Temperaturile au coborât la valorile de îngheţ şi câmpurile pustii îi lasă pe soldaţi expuşi. Iar în oraşe există ameninţarea reînnoită a atacurilor aeriene ruseşti de amploare care vizează infrastructura energetică şi civilii.

Pe 25 noiembrie, Moscova a lansat cel mai amplu atac cu drone din timpul războiului, majoritatea celor 75 de drone Shahed, de fabricaţie iraniană, vizând Kievul, într-un precedent îngrijorător pentru lunile următoare.

„Acesta este motivul pentru care un război pe timp de iarnă este dificil”, a declarat Zelenski.

El a făcut o evaluare sinceră a contraofensivei din vara trecută. „Ne-am dorit rezultate mai rapide. Din acest punct de vedere, din păcate, nu am obţinut rezultatele dorite. Şi acesta este un fapt” a spus el.

Ucraina nu a primit toate armele de care avea nevoie de la aliaţi, a mai spus el, iar limitele în ceea ce priveşte dimensiunea forţei sale militare au împiedicat un avans rapid, a explicat Zelenski.

„Nu există suficientă putere pentru a obţine mai repede rezultatele dorite. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunţăm, că trebuie să ne predăm. Suntem încrezători în acţiunile noastre. Luptăm pentru ceea ce este al nostru”, a adăugat Zelenski.

Au existat câteva concluzii pozitive din ultimele luni, a arătat el. Ucraina a reuşit să obţină câteva câştiguri teritoriale punctuale împotriva unui inamic mai bine înarmat şi fortificat, a spus Zelenski. În plus, puterea Flotei Moscovei din Marea Neagră a fost diminuată, în urma atacurilor ucrainene care au penetrat apărarea aeriană şi au lovit cartierul general din Crimeea ocupată, a menţionat Zelenski.

Iar coridorul temporar pentru transportul de cereale stabilit de Kiev după retragerea Rusiei din acordul de la Marea Neagră funcţionează în continuare.

Cu toate acestea, Zelenski nu stă să se gândească la trecut, ci se concentrează pe următoarea etapă - stimularea producţiei interne de arme. O parte însemnată din bugetul Ucrainei este alocată în acest scop, dar producţia actuală este departe de a fi suficientă pentru a schimba cursul războiului. Acum, Zelenski se uită la aliaţii occidentali, inclusiv la SUA, pentru a obţine împrumuturi şi contracte avantajoase în vederea atingerii acestui obiectiv.

„Aceasta este calea de ieşire”, crede Zelenski, adăugând că nimic nu îngrozeşte Rusia mai mult decât o Ucraină autosuficientă din punct de vedere militar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md