20:26:27 21.07.2024
Stiri

VIDEO // Rusia amenință SUA cu „consecinţe” în urma unui atac ucrainean în Crimeea

Actualitate 24.06.2024 18:59 Vizualizări810 Autor: ZiarulNational
VIDEO // Rusia amenință SUA cu „consecinţe” în urma unui atac ucrainean în Crimeea


Rusia ameninţă luni, 24 iunie, SUA cu represalii - acuzându-le de faptul că omoară copii ruşi, la o zi după un atac ucrainean în Crimeea desfăşurat, acuză Moscova, cu rachete americane, o nouă escaladare între cei doi rivali pe tema Ucrainei, relatează AFP.

Moscova consideră că Washingtonul a devenit o parte a conflictului după ce a autorizat Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor regiuni ruseşti şi Crimeei, o peninsulă ucraineană pe care Moscova a anexat-o în 2014 şi pe care o foloseşte ca bază în spatele frontului a armetei ruse.

”Este evident că participarea Statelor Unite la lupte, participarea lor directă, care antrenează moartea unor cetăţeni ruşi, trebuie să aibă consecinţe”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

El le-a cerut ziariştilor să întrebe Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) ”de ce guvernele lor omoară copii ruşi”.

Potrivit Moscovei, atacuri cu rachete cu rază lungă de tip ATACMS - ca cele de duminică în Crimeea ucraineană anexată de Rusia - nu pot să fie comise de Ucraina singură, pentru că necesită specialişti, tehnologii şi date de la spionajul american.

Americanii şi europenii au început recent să autorizeze Kievul să folosească armament din Occident pentru a ataca - pe teritoriul rus - ţinte militare folosite în bombardarea Ucrainei.

Moscova consideră Crimeea ca fiind teritoriu rus după anexarea peninsulei în 2014. Această anexare a fost denunţată de către o majoritate zdrobitoare a comunităţii internaţionale şi nu este recunoscută de către aliaţi ai Rusiei, precum China.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a evocat represalii, ameninţa luna aceasta să le livreze armament echivalent unor inamici ai occidentalilor, cu care să le atace interesele în alte regiuni ale lumii.

„Dacă cineva consideră posibil să furnizeze asemenea arme în zona de luptă în vederea lovirii teritoriului nostru, (...), de ce noi n-am avea dreptul să furnizăm arme de-ale noastre de aceeaşi clasă în regiuni ale lumii în care să fie lovite instalaţii sensibile ale ţărilor care acţionează astfel împotriva Rusiei?”, declara la 5 iunie Vladimir Putin.

Potrivit armatei ruse, cinci rachete de tip ATACMS au fost trase de către forţe ucrainene duminică, iar patru au fost distruse în zbor, în apropiere de Sevastopol, un oraş portuar care găzduieşte Flota rusă la Marea Neagră.

Guvernul local a anunţat că fragmente ale proiectilelor interceptate au căzut ”în zone de coastă”.

Cel puţin patru decese au fost înregistrate - inclusiv doi copii -, iar peste 150 de persoane au fost rănite, potrivit ocupaţiei instalate de către Rusia.

Luni, Ministerul rus de Externe a convocat-o la Moscova pe ambasadoarea Statelor Unite, Lynne Tracy, pe care a avertizat-o că Rusia preconizează ”măsuri de retorsiune” şi a acuzat că ”Statele Unite, care poartă un război hibrid împotriva Rusiei, au devenit o parte a conflictului” din Ucraina.

„Ambasadoarei i s-a spus că asemenea acţiuni ale Washingtonului (...) de autorizare a unor atacuri în interiorul teritoriului rus, nu vor rămâne nepedepsite. Vor urma măsuri de retorsiune”, a anunţat ministerul.

Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării a ameninţat cu o replică şi a subliniat că datele ţintirii cu ATACMS sunt ”deţinute de către specialiști americani pe baza unor date ale serviciilor de informaţii prin satelit ale Statelor Unite”.Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md