13:28:20 21.07.2024
Stiri

VIDEO // R. Moldova va fi următoarea „piesă de domino” pe tabla lui Putin, dacă Ucraina ar pierde războiul. „Rusia nu ascunde că vrea să se poziționeze la gurile Dunării”

Actualitate 08.12.2023 16:59 Vizualizări2833 Autor: Ziarul National
VIDEO // R. Moldova va fi următoarea „piesă de domino” pe tabla lui Putin, dacă Ucraina ar pierde războiul. „Rusia nu ascunde că vrea să se poziționeze la gurile Dunării”


Este îngrijorarea în rândul liderilor lumii, după ce congresul Statelor Unite a blocat pachetul masiv de ajutor militar pentru Ucraina. Joe Biden a avertizat că decizia îi va da cale liberă lui Vladimir Putin în războiul său împotriva Kievului, război care ar putea continua cu atacul asupra unei ţări NATO. O situaţie care nu există în prezent şi pe care Washingtonul nu şi-o doreşte, a insistat președintele american. Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a analizat această situație.

Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei avertizează Casa Albă că, daca va continua sa acorde ajutoare Kievului, Ucraina are toate şansele să devină un al doilea Vietnam pentru Statele Unite! Ştim despre acest conflict că a costat aproximativ 180 de miliarde de dolari, ceea ce reprezenta enorm la vremea respectivă, iar durata acestuia fost de 20 de ani.

Războiul din Vietnam a reprezentat un eşec major pentru Statele Unite şi s-a soldat cu pierderi enorme de vieţi omeneşti, dar şi cu 50 de mii de dezertări. O anchetă Wall Street Journal a scos la iveală şi viitoarele intenţii ale lui Vladimir Putin: liderul de la Kremlin este cu ochii pe Republica Moldova, pe care deja o destabilizează pe plan intern de ani buni.

Despre blocarea ajutorului financiar către Kiev de către republicani, dar și ce ar însemna pierderea războului cu Rusia de către Ucraina a vorbit Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

- Problema nu este una recentă, discuțiile generate, în special în zona republicană, dar oarecum și în anumite grupări democrate, se refereau, într-o primă fază, acum 7 sau 8 luni, la un anume tip de audit, în legătură cu livrările de armament și sprijinul militar pe care Ucraiana îl primea din SUA

- Tema nu a mai fost reluată, însă în acest moment au apărut trei subiecte foarte serioase în situația unui deficit care a și determinat blocarea guveranamentală în SUA. Și anume: sprijinul către Israel, sprijinul pentru Ucraina și reluarea investiției privind construirea gardului între SUA și Mexic. Pentru Israel problema s-a rezolvat financiar. În legătură, însă, cu celelalte două teme există diferențe de abordare

- Toată lumea se întreabă cât va mai dura acest război. Concluzia, una poate simplistă, este că, din punctul de vedere al Moscovei, criza din Ucraina trebuie să dureze din diverse considerente până dincolo de prima marți din noiembrie 2024, adică dincolo de momentul în care se va alege noul președinte al SUA

Ce s-ar întâmpla dacă Ucraina pierde războiul? Dacă ajunge la concesii, care e următoarea piesă de domino și orizontul de timp în care s-ar putea ajunge acolo din partea Rusiei?

- Orizontul de timp ar fi o chestiune de luni și este vorba, în primul rând de Republica Moldova, probabil statele baltice și crearea unei presiuni la frontiera alianței nord-atlantice. Nici în limbajul diplomatic Federația Rusă nu ascundea în dialogul bilateral cu partea română faptul că intenționează să se poziționeze la gurile Dunării.

Întregul interviu cu fostul ministru Cristian Diaconescu îl puteți urmări AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md