04:13:34 26.04.2024
Stiri

VIDEO // Poduri peste Prut, drumuri la Ocnița, apeducte sau complexe sportive la Ialoveni sau sistem integrat de gestionare a deseurilor la Briceni și Cahul: Proiectele CONCRETE pe care România le va realiza în R. Moldova în viitorul apropiat

Actualitate 24.11.2021 18:25 Vizualizări3355 Autor: Ziarul National
VIDEO // Poduri peste Prut, drumuri la Ocnița, apeducte sau complexe sportive la Ialoveni sau sistem integrat de gestionare a deseurilor la Briceni și Cahul: Proiectele CONCRETE pe care România le va realiza în R. Moldova în viitorul apropiat


Interconectarea energetică a R. Moldova la sistemul românesc, construcția mai multor poduri peste Prut, reducerea tarifelor de roaming între cele două state, extinderea serviciului SMURD, precum și sporirea asistenței financiare acordate de Guvernul de la București pentru cetățenii moldoveni sunt doar câteva dintre prevederile Foii de parcurs semnate marți de către miniștrii de Externe Nicu Popescu și Bogdan Aurescu.

Vicepremierul Nicu Popescu a detaliat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, prevederile din Foaia de parcurs semnată la București în cadrul vizitei oficiale a președintei Maia Sandu în statul vecin, enumerând mai multe proiecte concrete pe care România le va realiza în R. Moldova în viitorul apropiat.

CITIȚI și VIDEO // Klaus Iohannis: România rămâne „cel mai apropiat prieten” al R. Moldova; Maia Sandu, la București: „În 2021, R. Moldova a simțit mereu umărul României alături, ne-a ajutat să trecem mai ușor prin crize”

Astfel, România va finanța construcția apeductului magistral în satele Bardar și Ruseștii Noi din raionul Ialoveni, construcția complexului sportiv din Costești, raionul Ialoveni, construcția drumului de acces către Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Calarașeuca, raionul Ocnița, precum și modernizarea serviciilor de salubrizare din raionul Cantemir.

De asemenea, România va implementa un sistem integrat de management al deșeurilor în raioanele Briceni și Cahul, precum și un proiect de remediere a locațiilor contaminate cu poluanți organici persistenți în raioanele din R. Moldova limitrofe râului Prut.

CITIȚI și FOTO // Președinta Maia Sandu a dus „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă distincție a R. Moldova, la București: Cine e persoana care a primit-o

Foia de parcurs mai prevede organizarea Festivalului Teatrelor Naționale din R. Moldova și România, dar și a unui forum de afaceri comun, pe parcursul anului viitor, pentru a spori și mai mult parteneriatul economic dintre cele două state, în România ajungând în prezent 30% dintre produsele moldovenești.

„Avem cu România aceeași istorie, aceeași cultură și aceeași limbă, dar pentru noi este foarte important să dezvoltăm mai multe proiecte care să conecteze R. Moldova la România și UE prin acțiuni practice. Această Foaie de parcurs pe care am semnat-o ieri la București cu ministrul Bogdan Aurescu vine să detalieze aceste proiecte și acțiuni”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău.

CITIȚI și România, PREOCUPATĂ de asigurarea securității ENERGETICE a R. Moldova. Bucureștiul ar putea finanța construcția unui DEPOZIT de stocare a gazelor, pentru ca cetățenii R. Moldova să nu ajungă în situația să înghețe în situații de CRIZĂ

Prezent la aceeași conferință de presă, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a vorbit despre Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, semnat la București împreună cu omologul său Sorin Mihai Cîmpeanu.

CITIȚI și ACORD SEMNAT: Actele de studii eliberate în R. Moldova, inclusiv cele privind absolvirea a 10 sau 11 clase, vor fi RECUNOSCUTE de către autoritățile din România

Potrivit ministrului Topală, documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice.

„La fel, urmează într-o perioadă de două-trei luni să semnăm alte două acorduri importante. Unul este protocolul de colaborare între ministerele Educației ale R. Moldova și României pentru perioada 2021 - 2025, care prevede și numărul de burse care vor fi acordate de ambele state, și diferite posibilități de colaborare, precum elaborarea curiculumului și a diferitor platforme digitale care vor fi utile în procesul educațional. De asemenea, și în domeniul cercetării am definitivat un memorandum de înțelegere care va crea noi oportunități pentru o conlucrare mai bună între cercetătorii din ambele state”, a declarat ministrul Anatolie Topală.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md