02:37:29 30.05.2020
 
Stiri

VIDEO, DOC // Plan DEMASCAT: Premierul Chicu, pe cal alb în timpul pandemiei, după decizia Curții Constituționale. A convocat CSE pentru „a nu opri ajutoarele”

Politică 10.04.2020 10:56 Vizualizări1489 Autor: Ziarul National
VIDEO, DOC // Plan DEMASCAT: Premierul Chicu, pe cal alb în timpul pandemiei, după decizia Curții Constituționale. A convocat CSE pentru „a nu opri ajutoarele”


Curtea Constituțională (CC) a suspendat, de joi până luni, legea votată de Guvernul Chicu prin asumare de răspundere, iar premierul a și convocat în această dimineață ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) ca să anunțe despre faptul că ajutoarele pentru cetățeni pe timpul pandemiei de COVID-19 „nu vor fi oprite”.

„Am convocat ședința CSE pentru a examina situația creată și a lua deciziile necesare pentru ca să nu oprim acordarea suportului, să nu oprim recepționarea cererilor pentru ajutorul de șomaj, avem mii deja, să nu oprim plata salariilor de către agenții economici care, potrivit legii suspendate, puteau solicita subvenții de la stat de circa 43 - 45% din suma achitată. Am convocat ședința CSE pentru a acorda posibilitatea Guvernului să asigure suportul respectiv cetățenilor și agenților economici. Noi nu putem să permitem ca politicienii iresponsabili să pună sub lovitură zeci și sute de mii de oameni”, a spus pe un ton grav Ion Chicu.

CITIȚI și VIDEO // Curtea Constituțională a SUSPENDAT legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului: Premierul Chicu dă vina pe opoziție

Astfel, prevederile legii votate anterior de Guvern, care se referă la măsurile de susținere a populației pe timpul pandemiei, au fost aprobate astăzi de către CSE, printre care acordarea ajutorului de șomaj în mărime de 2 775 de lei, majorarea indemnizaţiei de ajutor social de la 1 107 la 1 300 de lei, majorarea ajutorului social pentru fiecare copil de la 553 la 975 de lei lunar etc.

Totodată, cei peste 8 000 de titulari de patentă care activau în pieţe nu vor avea obligaţia să achite plata pentru aceasta, valabilitatea patentei va fi automat extinsă gratuit, toţi întreprinzătorii mici vor beneficia de subvenţionarea contribuţiilor sociale de stat, a fost amânat termenul de achitare a taxelor locale pentru primul trimestru până la 25 iulie etc.

CITIȚI și Jocul PERICULOS în care a fost prins premierul Chicu. „El nu a putut să nu știe că CC, din propria inițiativă, a suspendat toată legea”. Se pregătește DEMITEREA premierului

Măsurile respective vor fi valabile numai pe perioada stării de urgență.

Spre deosebire de legea suspendată de Curtea Constituțională, CSE nu a micșorat cota TVA pentru Horeca de la 20% până la 15% și nu a impozitat cu 50% taxa aeroportuară, astfel încât 4,5 euro din cei 9 „care îi plătește fiecare cetățean celor care au furat Aeroportul” să ajungă în bugetul de stat.

„Remarc faptul că CC nu a examinat în fond cauza, înțelegem că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. Deocamdată, legea este suspendată, nu avem certitudinea ce se va întâmpla cu ea și am venit astăzi cu o reacție imediată la ceea ce s-a întâmplat ieri pentru a aplica mai departe prevederile cele mai importante ale legii suspendate”, a încheiat premierul Ion Chicu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md