06:56:52 06.12.2023
Stiri

VIDEO // „Ne-ați scos din ghearele MORȚII”. Mărturii CUTREMURĂTOARE ale moldovenilor evacuați din Fâșia Gaza: „Cel mai strașnic e că nu știi dacă te mai trezești dimineața. Ne rugam ca, dacă murim, atunci să murim deodată...”

Actualitate 09.11.2023 15:20 Vizualizări2005 Autor: Ziarul National
VIDEO // „Ne-ați scos din ghearele MORȚII”. Mărturii CUTREMURĂTOARE ale moldovenilor evacuați din Fâșia Gaza: „Cel mai strașnic e că nu știi dacă te mai trezești dimineața. Ne rugam ca, dacă murim, atunci să murim deodată...”


Cei 36 de cetățeni ai R. Moldova, care pe 7 noiembrie curent au fost evacuați din Fâșia Gaza, au ajuns astăzi la Chișinău. Preponderent femei și copii, persoanele repatriate au fost întâlnite la Chișinău de către prim-ministrul Dorin Recean. Actualmente, alți 18 moldoveni așteaptă la punctul de trecere Rafah, Egipt, să fie scoși din zona unde au loc zilnic bombardamente.

„O să aveți o perioadă să vă aclimatizați aici. O să vă integrăm aici. Știu cât de dificil a fost toată această perioadă. Acum două familii se află chiar la Rafah… Sperăm că astăzi o să le scoatem de acolo. Vă rog să țineți cont că a fost o muncă de echipă. Au lucrat mai multe guverne… Și Israelul, și Egiptul. Foarte importantă a fost contribuția României. Toată lumea ne-a ajutat ca noi să vă aducem acasă. Cel mai important că sunteți aici, în afara oricărui pericol”, le-a transmis Recean persoanelor repatriate.

O moldoveancă stabilită de 20 de ani în Fâșia Gaza, după ce s-a căsătorit acolo, a mulțumit autorităților pentru ajutor.

„Mulțumim mult că ne-ați adus acasă. Ne-ați scos chiar din ghearele morții. Ambasadorul R. Moldova în Israel a ținut tot timpul legătura cu noi. Era o perioadă în care nu era legătură deloc. A fost foarte complicat. Când vedeam că suntem sunați din R. Moldova sau de la Ambasadă, aveam speranța că totul va fi bine. Apropo, noi suntem printre primii străini care am fost evacuați din Fâșia Gaza”, a spus femeia, mamă a patru copii.

Totodată, femeia a povestit calvarul prin care a trecut în ultima lună.

„În prima săptămână de la începerea ostilităților, am stat în casă. Noi stăteam în partea de nord a Fâșiei Gaza. După prima săptămână, am primit indicații să părăsim partea de nord. Sunt plecată de acasă de aproape o lună. Am luat copiii și câteva lucruri și am plecat în partea de sud, care cât de cât e mai sigură. Oricum erau bombardamente și acolo. A fost greu să găsim un transport, pentru că nu este deloc combustibil. Am luat o butelie de gaz de acasă și am pus la o mașină. A rămas acasă soțul (localnic). Am făcut viză pentru el, invitație, dar cu părere de rău nu a fost inclus în listă. Era mai bine dacă avea cetățenia R. Moldova”, spune femeia.

Cei 36 de moldoveni au fost aduși până la București cu un avion militar pus la dispoziție de Guvernul României.

„Drumul a fost îndelungat, dar suntem bucuroși că aici nu este război. Copiii mei, trei băieți și o fată, sunt supărați că nu e și tatăl lor aici. Cel mai tragic e când te culci și nu știi dacă te mai trezești dimineața. Ne rugam ca, dacă murim, atunci să murim deodată. Să nu rămânem sub dărâmături… Multe persoane au rămas să zacă rănite sub dărâmături”, a mai povestit femeia repatriată.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Mihai Mîțu, șeful Celulei de criză privind evacuarea moldovenilor din Fâșia Gaza, a menționat că repatrierea cetățenilor R. Moldova nu s-a produs în totalitate.

„Mai sunt persoane care se află în acest moment în Fâșia Gaza. Vom depune în continuare eforturi ca să evacuăm aceste persoane. Sperăm că în cel mai scurt timp acești cetățeni vor ajunge în R. Moldova. Mai sunt în jur de 18 persoane. Ținem legătură cu ei. Aceste 18 persoane nu au putut fi evacuate acum din varii motive. Trebuie de pus la punct toate detaliile cu autoritățile din Egipt”, a punctat oficialul care a coordonat procesul de evacuare.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md