VIDEO, FOTO // Fermierii din alte patru raioane ies la PROTEST cu tractoarele. Agricultorii de la Hâncești vor protesta în preajma punctului de trecere al frontierei Leușeni - Albița


Fermierii din alte patru raioane ale R. Moldova se vor alătura protestelor declanșate acum două zile de agricultorii din Cahul și Cantemir, invocând faptul că nu au resurse pentru a demara lucrările de primăvară.
Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, astăzi au scos tehnica agricolă în stradă fermierii din raioanele Hâncești, Telenești, Căușeni și Criuleni.
Fermierii din Hâncești s-au deplasat cu tehnica agricolă spre punctul de trecere a frontierei Leușeni – Albița, iar cei din raionul Telenești își vor parca tractoarele la intersecția drumurilor Chișinău - Bălți și Chișinău – Soroca.
Agricultorii din Căușeni vor protesta pe drumul Tighina - Cimișlia, după satul Sălcuța, iar fermierii din raionul Criuleni își vor parca tractoarele lângă postul vamal intern de pe drumul Chișinău - Dubăsari.
Sâmbătă și luni, vor ieși în stradă și fermierii din alte raioane, comunică „Asociația „Forța Fermierilor”.
Amintim că fermierii s-au arătat dezamăgiți de faptul că motorina donată de România încă în toamna anului 2022 așa și nu a fost distribuită de autorități. Asta în pofida faptului că peste 1 500 de fermieri, care au avut de suferit în urma secetei din 2022, au depus dosarele la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Totodată, fermierii solicită instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturi cerealiere și oleaginoase.
De asemenea, agricultorii cer soluționarea problemei creditării agricultorilor cu mijloace circulante pentru lucrările de primăvară „prin intervenția Băncii Naționale a Moldovei și relaxarea temporară a exigențelor la clasificarea creditelor neperformante”, alocarea de compensații fermierilor micro, mici și mijlocii „pentru seceta și prețurile derizorii la producția agricolă în formă de plăți directe la hectar de floarea-soarelui și porumb cultivate în anul 2023, în mărime de cel puțin 2 000 de lei per hectar”, dar și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.
Recent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că doar puțin peste 100 de agriculturi din R. Moldova au depus dosare pentru a beneficia de certificate de forță majoră, care ar justifica dificultatea financiară a acestora, iar în cazul a 14 împrumuturi contractate de fermieri au fost prevăzute deja reeșalonări și medieri.
Agricultorii din R. Moldova au mai protestat cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale și în vara, dar și în toamna anului 2023, având aceleași revendicări. În decembrie 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că lucrează la Regulamentul instituirii Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor. Totodată, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că aplicarea moratoriului solicitat de agricultori este imposibilă, pentru că nu există un cadru legal corespunzător. Potrivit lui Bolea, autoritățile urmau să acorde ajutor țintit producătorilor agricoli aflați în situație de criză la achitarea dobânzilor sau a creditelor.













































































