Un fost diplomat american riscă închisoarea pe viaţă. E acuzat de spionaj
Un fost diplomat american a fost arestat şi inculpat joi, pentru că ar fi oferit documente strict secrete unui agent chinez.
Potrivit BBC News, bărbatul riscă închisoarea pe viaţă.
Conform documentelor depuse în instanţă, Kevin Mallory, fost angajat al guvernului SUA, care a avut acces la documente „top secret”, ar fi mers la Shanghai în martie şi aprilie 2017, unde s-ar fi întâlnit cu un spion.
Mallory i-ar fi scris respectivei persoane: „obiectivul tău este să obţii informaţii, iar obiectivul meu este să fiu plătit”.
Pe de altă parte, fostul diplomat a susţinut, în cursul unei audieri FBI, că persoana cu care s-a întâlnit i-a spus că lucrează pentru Academia de Studii Sociale din Shanghai (SASS).
FBI are informaţii cel puţin din 2014 că spioni chinezi folosesc afilieri SASS ca acoperire, potrivit Departamentului de Justiţie.
FBI a confirmat că fostul diplomat a avut acces la informaţii secrete atunci când a lucrat pentru Guvern. Accesul i-a fost sistat atunci când a încetat să mai fie angajat al statului, în 2012, an când bărbatul a decis să devină consultant independent.
Washington Post citează doi oficiali guvernamentali potrivit cărora americanul a fost angajat, de fapt, de CIA, dar această informaţie nu a fost transmisă instanţei.
„Aceste acuzaţii ar trebui să transmită un mesaj oricui se gândeşte să încalce încrederea opiniei publice şi să compromită securitatea noastră naţională, prin divulgarea de informaţii clasificate”, a spus Dana J. Boente, Procuror General adjunct pentru securitate naţională.
Sursa: ziare.com
Premierul slovac, Robert Fico, își dorește ca R. Moldova să încheie rapid negocierile și să adere la UE: „A fi membru al UE este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui stat din acest spațiu”
Ion Basoc va primi 2,6 milioane de lei, iar Oleg Crețul - două milioane, pentru medaliile obținute la Jocurile Paralimpice de la Paris: Sportivii, întâmpinați ca niște eroi la aeroport
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an