VIDEO // „A fost război...”: Circa 500 de elevi din R. Moldova au participat la lecții deschise ținute de veteranii care au apărat independența R. Moldova în timpul războiului de la Nistru


Circa 500 de elevi din liceele din Chișinău, satul Varnița din raionul Anenii Noi și localitatea Coșnița din raionul Dubăsari au participat, începând cu data de 1 martie curent, la lecții deschise susținute de veterani ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care au luptat în războiul de la Nistru, apărând cu arma în mâini, acum 31 de ani, independența R. Moldova, amenințată de separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.
Lecțiile deschise cu genericul „Istoria vie a Ministerului Afacerilor Interne în apărarea Patriei” au avut loc în cadrul campaniei comune de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență și a rolului veteranilor în cultura națională a Republicii Moldova, desfășurată de MAI în comun cu asociațiile de veterani.
Astfel, tinerii din R. Moldova au aflat din prima sursă, de la veterani, despre experiența trăită de ei în războiul de pe Nistru și sacrificiile pe care le-au făcut pentru independența, libertatea națională, democrația și valorile neamului nostru.
Lecțiile vor fi susținute în 15 localități ale R. Moldova, iar elevii vor avea posibilitatea să discute în mod direct cu veteranii de război.
Campania desfășurată de MAI are drept obiectiv promovarea valorilor și educarea tinerei generații în spiritul patriotic, dar și aducerea unui omagiu de recunoștință veteranilor de război care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.
În cadrul campaniei, vor fi publicate interviuri cu veterani pentru a păstra, astfel, vie memoria luptelor pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a R. Moldova.
Datele Ministerului Afacerilor Interne arată că la războiul din 1992 de la Nistru, provocat de separatiștii din Transnistria sprijiniți de armata rusă, au participat circa 40 000 de cetățeni ai R. Moldova, dintre care 299 au decedat, iar 289 au rămas invalizi.
În prezent, în R. Moldova sunt peste 20 de mii de veterani care au luptat pentru independența și integritatea republicii.









































































