03:32:58 27.04.2024
Stiri

Sfârșitul verticalei: „Putin, ne pare rău. Economia Rusiei s-a prăbușit”

Opinii 17.12.2014 10:13 Vizualizări3202 Autor: Victor Ciobanu
Sfârșitul verticalei: „Putin, ne pare rău. Economia Rusiei s-a prăbușit”


Punct de sprijin

Economia Rusiei se îndreaptă vertiginos în prăpastie. „Washington Post” titrează: „Putin, ne pare rău. Economia Rusiei s-a prăbușit”.

Ieri, rubla a stabilit un nou record, prăbușindu-se sub nivelul de 100 pentru un euro. Dolarul ajunsese la 80 de ruble. Asta după ce, noaptea, Banca Centrală a Rusiei (BCR) a majorat rata de bază până la 17%. O decizie disperată de a opri prăbușirea valutei naționale. Piața nu a reacționat și prăbușirea a continuat. Ceea ce denotă o neîncredere totală în instituțiile statului. Iar încrederea pierdută nu se restabilește administrativ.

Și încă un detaliu interesant – cu doar câteva zile înainte, compania „Rosneft”, condusă de amicul lui Putin - Secin -, a reușit să primească 625 de miliarde de ruble ($ 10,8 mlrd.) cu o dobândă de doar 11,9%. După care, BCR n-a întreprins nimic, probabil ca să permită „Rosneft” să efectueze tranzacțiile de procurare a valutei străine. Și abia apoi a majorat brusc rata de bază. Dubioasă operațiune.

Mai mult, decizia BCR este una proastă în situația de criză profundă în care s-a pomenit Rusia. Mai întâi, e una întârziată cu cel puțin o jumătate de an. Apoi, tentativa de a menține inflația nu mai joacă niciun rol. Atunci când întreprinderile duc o lipsă acută de finanțare, această decizie doar majorează costul creditelor care vor ajunge la cca 25% - practic inaccesibile pentru majoritatea întreprinderilor. În aceste condiții, scenariile anterioare prudente de creștere economică de 1% sau stagnare sunt deja depășite. Rusia este în pragul unei recesiuni profunde. În pofida mantrei papagalilor propagandei de la Kremlin, precum că dolarul iată-iată va dispărea, iar economia americană va cădea, aceasta va crește în 2015 cu 5%, iar cea rusească va descrește cu 5%.

Este un final logic. Rusia este mai degrabă o afacere de export al resurselor energetice, decât o economie. Este diagnoza WP. Dură, dar corectă. Cursul rublei a urmat trendul prețului la petrol, iar acesta a căzut sub 60 de dolari barilul. Companiile au acumulat datorii enorme de cca $ 700 mlrd. Apropo, majoritatea acestora sunt companii de stat și atunci nu mai trece argumentul invocat precum că datoria statului FR este relativ mică. Chiar dacă statul nu va intra în default, atunci companiile de stat vor intra cu siguranță și problema incapacității devine mai nuanțată. Acum, Rusia suportă toate consecințele anexării Crimeii și declanșării războiului hibrid în estul Ucrainei. Sancțiunile Occidentului și-au demonstrat efectul și vor fi și mai dure. Președintele Obama este obligat de Congres să le înăsprească.

În pofida faptului că a acumulat în ultimii ani peste $ 1 trilion (!) din vânzarea petrolului și a gazului, Rusia așa și n-a reușit să construiască o economie funcțională. Dependența totală de exportul resurselor energetice combinată cu gestionarea prin metode administrative a economiei i-a jucat festa. Verticala puterii, construită cu atâta insistență de Putin, încă mai funcționează pe plan politic. Pe plan economic s-a dovedit total ineficientă. Economia nu iartă imixtiuni administrative diletante. Se pare că e valabil și pentru politică. După euforia „reîntoarcerii” Crimeii, a venit mahmureala cea grea. Ultimul sondaj al Centrului „Levada” constată că trei din patru cetățeni ruși consideră inflația drept cea mai mare problemă. A început trezirea.

Ce va urma? De aici, Rusia are două ieșiri din situație – fie se închide definitiv de lumea exterioară și construiește o economie de mobilizare, fie revine în lumea normală. Ultima variantă este preferabilă (nu de alta, dar prăbușirea definitivă ar crea mari cutremure și tsunami) și mai probabilă. Azi a apărut știrea că Putin a avut convorbiri telefonice cu Merkel, Holland și Poroșenko, solicitând o întrevedere în acest format „normandian” pentru a discuta situația din Ucraina…

În loc de concluzie. Sistemele verticale pot da rezultate spectaculoase pe termen scurt. Pe termen lung, acestea nu sunt durabile. Ce putem învăța noi din toate astea? Că diletantismul în economie și pârghiile în politică nu vor aduce la nimic bun…


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md