06:46:39 19.06.2024
Stiri

Vicepremierul Popșoi, momentul ADEVĂRULUI despre cine vrea BINELE R. Moldova și cine vrea să o ÎNGENUNCHEZE: „Cineva a crezut că ne va putea îngenunchea cu acea criză energetică, însă sprijinul României a fost și este INESTIMABIL”

Actualitate 27.05.2024 15:59 Vizualizări823 Autor: ZiarulNational
Vicepremierul Popșoi, momentul ADEVĂRULUI despre cine vrea BINELE R. Moldova și cine vrea să o ÎNGENUNCHEZE: „Cineva a crezut că ne va putea îngenunchea cu acea criză energetică, însă sprijinul României a fost și este INESTIMABIL”


Federația Rusă a depus și depune eforturi colosale, prin intermediul unor politicieni obedienți, să țină în genunchi R. Moldova, însă România a reacționat de fiecare dată în favoarea cetățenilor și intereselor Chișinăului. Acum, România este de departe principalul avocat și susținător al R. Moldova nu doar la Bruxelles, dar și în toate capitalele europene în procesul de aderare la Uniunea Europeană, a declarat astăzi vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unui club de presă. Totodată, România ajută R. Moldova să scape definitiv de dependența de „Gazprom” și de centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care este controlată de Federația Rusă.

„România este de departe principalul nostru avocat și susținător nu doar la Bruxelles, dar și în toate capitalele europene. Sprijinul României pe dosarul integrării europene, în procesul de integrare europeană, este greu de subestimat. În același timp, e vorba de proiecte de infrastructură, care nu am mai fost de 30 de ani. Bine, a fost construit gazoductul Iași - Ungheni - Chișinău, dar acum implementăm interconectarea energetică Isaccea - Vulcănești - Chișinău, după aceasta Suceava – Bălți, ulterior va fi construită o altă linie de înaltă tensiune în centrul republicii. În așa fel, ne vom ancora ferm pe piața energetică românească/europeană, să nu mai depindem niciodată de „Gazprom”, de Cuciurgan. Ori, aceasta e principala realizare în ultimii câțiva ani – diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și, în scurt timp, cu energie electrică a R. Moldova, pentru a reduce din vulnerabilitatea aceasta și dependența extremă în care am trăit în toți acești 30 de ani”, a precizat Popșoi.

Potrivit oficialului, în ultimii 30 de ani au fost la guvernare politicieni care au încercat să țină R. Moldova dependentă de Rusia: „Am avut o perioadă cinică... Erau politicieni care nu doar că nu se îngrijeau de securitatea națională și diversificarea resurselor energetice, dar capitalizau, inclusiv financiar, pe seama diverselor scheme de corupție la cumpărarea energiei electrice și a gazelor naturale. Ei nu aveau niciun interes să diversifice sursele. Dar acum, grație sprijinului extrem de generos al României, al SUA, am implementat și implementăm aceste proiecte extrem de importante”.

De asemenea, în ultima perioadă s-a trecut de la „podurile de flori” la cele de piatră, a ținut să precizeze șeful diplomației de la Chișinău.

„La fel, ați auzit și despre procesul de construcție a podurilor peste Prut. Noi de 30 de ani ne amintim foarte frumos de perioada podurilor de flori, iar acum am ajuns să construim poduri de piatră. Sperăm că în viitorul apropiat vom identifica resurse pentru schimbarea ecartamentului. În patru raioane din R. Moldova cetățenii vor beneficia de apă potabilă livrată de compania „Apă-Vital” din Iași. Nu mai vorbim de reparația școlilor, grădinițelor... Generozitatea fraților noștri este extrem de mare”, a punctat Mihai Popșoi.

Oficialul a făcut o paralelă între România și Rusia, în contextul în care unii cetățeni mai pun la îndoială sprijinul constat oferit de București.

„Sprijinul României a fost și este esențial pentru a păstra această dinamică pozitivă în R. Moldova, în pofida tuturor dificultăților. Cineva a crezut că ne va putea îngenunchea cu acea criză energetică, cu acea criza inflaționistă pe care tot ei au provocat-o... Au sperat că vor crea aici sărăcie și dificultăți, pe care mai apoi să le exploateze politic. Ei bine, grație celor care ne vor binele, noi am depășit această situație extrem de complicată și acum suntem într-un proces de valorificare a oportunităților pe care le avem în relațiile bilaterale cu România. Oportunitățile sunt din ce în ce mai mari, iar aici mă refer la Autostrada Unirii, care în scurt timp se va apropia de R. Moldova. După asta va trebui să construim și noi tronsonul Ungheni – Chișinău, iar apoi până la granița cu Ucraina, direcția Odesa. În așa fel, ne vom ancora în lanțurile logistice europene și vom valorifica oportunitățile care ni se deschid în contextul integrării europene”, a arătat vicepremierul Popșoi.

Ministrul de Externe a amintit că prima sa vizită în calitate de șef al diplomației R. Moldova a efectuat-o la București, iar ultima din primele patru luni de mandat - tot în România, vinerea trecută, la invitația omologului său Luminița Odobescu, fapt ce confirmă „relațiile apropiate dintre R. Moldova și București”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md