Verdictul lui Vladimir Socor: „R. Moldova nu este pregătită să se REINTEGREZE cu Transnistria, iar formatul de negocieri „5+2” trebuie pur și simplu îngropat. Acum există format 1+1, între Chișinău și Tiraspol, care e mult mai eficient”
„Noțiunile de „formatul 5+2” și „statut special” pentru Transnistria intră în contradicție cu interesele R. Moldova mai mult decât oricând, deoarece republica a devenit între timp candidată pentru statutul de membru al Uniunii Europene. O țară candidată la integrarea europeană prin definiție nu poate să negocieze aranjamentele sale interne și externe cu Rusia, este o incompatibilitate totală între cursul european cu negocierile și angajamentele interne și externe ale R. Moldova cu Rusia”, consideră analistul occidental al Fundației Jamestown, Vladimir Socor.
Potrivit lui Socor, este foarte bine că autoritățile R. Moldova au renunțat să mai discute despre „formatul 5+2” și „statutul special” pentru Transnistria, lucru care ar permite Rusiei să influențeze direct politica noastră internă.
„Acum, situația este diferită din câteva motive, Chișinăul nu mai discută despre formatul 5+2 și statutul special. Chișinăul nu mai pronunță aceste cuvinte, după ce le-a pronunțat și a greșit, făcând acest lucru timp de 28 - 29 de ani. Chișinăul a acceptat aceste baze pentru negocieri, dar acum nu le mai acceptă și nu mai pronunță nici măcar aceste cuvinte. Acum nu trebuie să urmeze ceva concret, acest format trebuie pur și simplu îngropat, prin tăcere și prin neconvocare”, a declarat Socor, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.
În opinia analistului occidental, actualmente ar exista „un format 1+1 între Chișinău și Tiraspol, care e mult mai eficient în stabilizarea situației”.
„Conducerea de la Tiraspol nu are niciun interes în a fi târâtă și ea de către Rusia în conflict, dorește stabilitate, dorește libertate de mișcare pentru businessul din Transnistria și, pe această bază, conducerea din Tiraspol discută cu Chișinăul. Conducătorii din Tiraspol sunt mult mai radicali, mai militanți atunci când discută cu Chișinăul în prezența rușilor, atunci discursul Tiraspolului este radical, intransigent și agresiv. Acum, ajutorul Rusiei pentru Transnistria e din ce în ce mai mic. Rusia nu mai poate să ajute Transnistria și nu mai are legătură directă cu aceasta”, a punctat Socor.
Situația urmează să se schimbe radical la finele anului 2024, atunci când Transnistria nu va mai putea primi gaz pe gratis de la Rusia.
„Ucraina, aproape sigur, va înceta tranzitul de gaze rusești începând cu luna decembrie a anului viitor, deci, peste un an. Deci, nu e nevoie să fie mișcări pe așa-numitul dosar transnistrean. De ce nu ar fi nevoie de anumite progrese? Deoarece R. Moldova nu este pregătită să se reintegreze cu Transnistria în situația actuală, când instituțiile R. Moldova nu funcționează pe deplin sau funcționează defectuos și R. Moldova încă nu s-a construit ca stat modern și eficient”, a conchis sursa citată.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei