22:45:44 01.03.2024
Stiri

Verdictul lui Vladimir Socor: „R. Moldova nu este pregătită să se REINTEGREZE cu Transnistria, iar formatul de negocieri „5+2” trebuie pur și simplu îngropat. Acum există format 1+1, între Chișinău și Tiraspol, care e mult mai eficient”

Actualitate 06.12.2023 10:32 Vizualizări1410 Autor: Ziarul National
Verdictul lui Vladimir Socor: „R. Moldova nu este pregătită să se REINTEGREZE cu Transnistria, iar formatul de negocieri „5+2” trebuie pur și simplu îngropat. Acum există format 1+1, între Chișinău și Tiraspol, care e mult mai eficient”


„Noțiunile de „formatul 5+2” și „statut special” pentru Transnistria intră în contradicție cu interesele R. Moldova mai mult decât oricând, deoarece republica a devenit între timp candidată pentru statutul de membru al Uniunii Europene. O țară candidată la integrarea europeană prin definiție nu poate să negocieze aranjamentele sale interne și externe cu Rusia, este o incompatibilitate totală între cursul european cu negocierile și angajamentele interne și externe ale R. Moldova cu Rusia”, consideră analistul occidental al Fundației Jamestown, Vladimir Socor.

Potrivit lui Socor, este foarte bine că autoritățile R. Moldova au renunțat să mai discute despre „formatul 5+2” și „statutul special” pentru Transnistria, lucru care ar permite Rusiei să influențeze direct politica noastră internă.

„Acum, situația este diferită din câteva motive, Chișinăul nu mai discută despre formatul 5+2 și statutul special. Chișinăul nu mai pronunță aceste cuvinte, după ce le-a pronunțat și a greșit, făcând acest lucru timp de 28 - 29 de ani. Chișinăul a acceptat aceste baze pentru negocieri, dar acum nu le mai acceptă și nu mai pronunță nici măcar aceste cuvinte. Acum nu trebuie să urmeze ceva concret, acest format trebuie pur și simplu îngropat, prin tăcere și prin neconvocare”, a declarat Socor, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei.

În opinia analistului occidental, actualmente ar exista „un format 1+1 între Chișinău și Tiraspol, care e mult mai eficient în stabilizarea situației”.

„Conducerea de la Tiraspol nu are niciun interes în a fi târâtă și ea de către Rusia în conflict, dorește stabilitate, dorește libertate de mișcare pentru businessul din Transnistria și, pe această bază, conducerea din Tiraspol discută cu Chișinăul. Conducătorii din Tiraspol sunt mult mai radicali, mai militanți atunci când discută cu Chișinăul în prezența rușilor, atunci discursul Tiraspolului este radical, intransigent și agresiv. Acum, ajutorul Rusiei pentru Transnistria e din ce în ce mai mic. Rusia nu mai poate să ajute Transnistria și nu mai are legătură directă cu aceasta”, a punctat Socor.

Situația urmează să se schimbe radical la finele anului 2024, atunci când Transnistria nu va mai putea primi gaz pe gratis de la Rusia.

„Ucraina, aproape sigur, va înceta tranzitul de gaze rusești începând cu luna decembrie a anului viitor, deci, peste un an. Deci, nu e nevoie să fie mișcări pe așa-numitul dosar transnistrean. De ce nu ar fi nevoie de anumite progrese? Deoarece R. Moldova nu este pregătită să se reintegreze cu Transnistria în situația actuală, când instituțiile R. Moldova nu funcționează pe deplin sau funcționează defectuos și R. Moldova încă nu s-a construit ca stat modern și eficient”, a conchis sursa citată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md