Venituri mai mari în acest an în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală: Salariile, principalul furnizor de bani pentru cheltuielile din domeniul sănătății
Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a acumulat, în perioada ianuarie - octombrie curent, în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) venituri de aproape 11,2 miliarde de lei.
Cifra este mai mare cu 661 de milioane sau cu 6,3% faţă de perioada similară a anului 2023.
Potrivit CNAM, cea mai mare parte a veniturilor provine din primele de asigurare medicală în cotă procentuală din salariu. Acestea au fost de 6,8 miliarde de lei, cu 942 de milioane mai mult comparativ cu zece luni ale anului trecut.
Transferurile de la bugetul de stat au constituit în jur de 3,9 miliarde de lei.
Totodată, primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au depășit 284 de milioane de lei, în creștere cu aproximativ 91 de milioane, comparativ cu primele zece luni ale anului trecut.
Alte venituri încasate în fondurile AOAM, inclusiv primele de asigurare achitate de rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, au fost de peste 193 de milioane de lei, cu 20 de milioane mai mult faţă de suma înregistrată în perioada similară a anului trecut.
În aceeași perioadă, din fondurile AOAM au fost efectuate cheltuieli în valoare totală de circa 12,5 miliarde de lei, bani transferaţi în cea mai mare parte prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice contractaţi.
CNAM mai raportează că suma virată pentru serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale compensate este cu 1,6 miliarde de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”