10:41:04 15.08.2020
 
Stiri

Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL

Actualitate 01.07.2020 13:56 Vizualizări4230 Autor: Ziarul National
Vasile Nedelciuc: OPRIȚI CĂRUȚAȘUL RFE/RL
Vasile Nedelciuc


În primii ani după colectivizarea forțată, în satul copilăriei mele, Bulboci, un căruțaș mai plin de sine (deținea totuși o slujbă mai aproape de pr’șdintili de colhoz!), își trata cu vădită superioritate consătenii, care se deplasau zilnic, pe jos, cu sapele/coasele în spinare către/de la câmpurile colhozului.

Un vecin mai bun de gură, vestit pentru poreclele, potrivite de altfel, cu care botezase o jumătate de sat, voind să imortalizeze personajul în cauză, atunci când lua peste picior pe cineva care nejustificat se credea mai breaz ca alții, obișnuia să spună: „ei, ce să-i faci, dacă el este ezdovoi” (de la rusescul „ездовой”, adică căruțaș). Această frază îmi veni în minte zilele astea, citind în presă anunțul președintelui Dodon despre redeschiderea grădinițelor de copii după 15 iulie curent.

Este de-a dreptul bizar, ridicol și totodată umilitor ca într-o țară europeană, cu pretenții de integrare europeană, cu partide politice, parlament, curte constituțională, procuratură, mass-media independentă, cu ambasadori acreditați la Chișinău, un președinte de țară, în mod deschis și-n văzul tuturor, să încalce continuu și sfidător legislația națională, arogându-și cu de la sine putere drepturi și responsabilități în stat pe care legea nu le atribuie șefului statului! După mine, se impune neîntârziat ca organele competente, societatea în ansamblu să intervină și să oprească ezdovoi-ul, pr’șîdintili nostru infatuat de a acapara întreaga putere executivă în stat. Or, uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului (art. 2 al Constituției RM).

Iată doar câteva domenii în care ezdovoi-ul nostru chiarn-are ce căuta. Or:

·ce treaba are președintele R. Moldova cu deschiderea grădinițelor?

·dar cu situația pandemică COVID-19 ?

·dar cu negocierea creditului bancar rusesc sau cu investigațiile furtului secolului?

·etc.

Pentru că, la NOI!, domeniile în care președintele țării poate interveni, acționa sunt expres și clar definite în Constituția R. Moldova și anume:

§Articolul 77 (2). Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

§Articolul 84. Mesaje

(1) Preşedintele Republicii Moldova poate lua parte la lucrările Parlamentului.

(2) Preşedintele Republicii Moldova adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme ale naţiunii.

§Articolul 85. Atribuţii în dizolvarea Parlamentului

§Articolul 86. Atribuţii în domeniul politicii externe

§Articolul 87. Atribuţii în domeniul apărării

§Articolul 88. Alte atribuţii:

a) conferă decoraţii şi titluri de onoare;

b) acordă grade militare supreme prevăzute de lege;

c) soluţionează problemele cetăţeniei Republicii Moldova şi acordă azil politic;

d) numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;

e) acordă graţiere individuală;

f) poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa asupra problemelor de interes naţional;

g) acordă ranguri diplomatice;

h) conferă grade superioare de clasificare lucrătorilor din procuratură, judecătorii şi altor categorii de funcţionari, în condiţiile legii;

i) suspendă actele Guvernului, ce contravin legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale;

j) exercită şi alte atribuţii stabilite prin lege.

Încă un aspect extrem de important pentru un an electoral. Pe lângă faptul că președintele Dodon preia ilegal funcții administrative ce revin altor instituții ale statului, acesta mai și captează abuziv atenția publicului cu activitățile sale atât de diverse, cu ieșiri pe teren, beneficiind astfel, în văzul întregii lumi, de o campanie electorală îndelungată, fără a cheltui un ban!, fără supraveghere din partea Comisiei Electorale Centrale și mass-media, punând în condiții vădit inegale alți concurenți în apropiata campanie electorală.

CITIȚI și INTERVIU // Vasile Nedelciuc, unul dintre autorii Declarației de Independență a R. Moldova: „Războiul din Transnistria a fost pornit de ruși cu scopul de a bloca accesul Moldovei la valorile occidentale, de a ne uni cu România"

Înțeleg de ce ambasadorii acreditați la Chișinău acceptă să se întâlnească cu un șef de stat care nu respectă legile propriei țări. Nu prea înțeleg însă de ce tolerează acest lucru Parlamentul; premierul (căruia Dodon i-a preluat frâiele puterii executive); Procuratura (care nu știe ce-a fost în kuliok, dar vede zilnic isprăvile de prim-secretar ale lui Dodon); partidele de opoziție; mass-media (cu anumite excepții)...

Text de Vasile Nedelciuc, membru al Prezidiului primului Parlament, președinte al Comisiei parlamentare pentru relații externe și unul dintre autorii Declarației de Independență a R. Moldova

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


I.Vasile 01.07.2020 14:15

”Nu prea înțeleg însă de ce tolerează acest lucru Parlamentul; premierul (căruia Dodon i-a preluat frâiele puterii executive); Procuratura (care nu știe ce-a fost în kuliok, dar vede zilnic isprăvile de prim-secretar ale lui Dodon); partidele de opoziție; mass-media (cu anumite excepții)... ”. E straniu că V. Nedelciuc nu prea înțelege - ce să mai vorbim de ceilalți???

jul 01.07.2020 23:17

V. Nedelciuc este un om înțelept și „înțelege” foarte bine ce se întâmplă în R. M. și are cunoștința temeinice despre competențele autorităților enumerate în text. Sintagma „nu prea înțeleg însă” este des uzitată pentru a nu te erija în „moașă comunală” și pentru a lăsa loc autorităților competente să dea verdicte. Este un mod mai elegant, cum stă bine unui intelectual rasat, de a lua atitudine atunci când în societate binele obștesc este nesocotit de cei care, potivit funcției încredințată de societate, ar trebui să-l promoveze și ocrotească, prin toate mijloacele legale, continuu și necondiționat.

Jul 01.07.2020 23:28

Îmi cer scuze pentru o mică greșeală de scriere. Calculatorul meu este nou și are o problemă. Schimbă uneori literele la unele cuvinte.Așa s-a întîmplat și la primul cuvânt din rândul 2. Corect este „cunoștințe” nu „cunoștința”.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.08.2020 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Praful lui Dodon în ...

10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md