02:21:50 27.02.2024
Stiri

Valuri de atacuri cibernetice la mai multe spitale din România, inclusiv București. DNSC: „Este un atac de tip ransomware”

Actualitate 12.02.2024 12:58 Vizualizări417 Autor: Ziarul National
Valuri de atacuri cibernetice la mai multe spitale din România, inclusiv București. DNSC: „Este un atac de tip ransomware”


Este haos în mai multe spitale din România, din cauza unui atac cibernetic. Hackerii au blocat în această dimineaţă un sistem informatic, care funcţionează în mai multe unităţi medicale importante. Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Marius Nasta sunt printre ele. Pentru că spitalele nu pot raporta serviciile medicale, automat nici nu pot obţine bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În tot acest timp, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte mai mult decât de obicei în camerele de gardă, scrie presa de la București.

„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia.

DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.

Şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate.

„Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor - se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară", a precizat ministrul Sănătății.

În Bucureşti, printre unităţile sanitare afectate se află spitalele „Marius Nasta” şi „Bagdasar Arseni”, Colţea şi Fundeni.

„Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline.Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au transmis reprezentanţii Spitalului „Bagdasar Arseni”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md