08:00:24 19.06.2024
Stiri

Va fi lăsată Ucraina să lovească în Rusia cu rachete americane? Harta care le dă fiori rușilor

Actualitate 23.05.2024 18:59 Vizualizări962 Autor: ZiarulNational
Va fi lăsată Ucraina să lovească în Rusia cu rachete americane? Harta care le dă fiori rușilor


Departamentul de Stat al SUA va propune Casei Albe să permită Forțelor Armate ale Ucrainei să efectueze lovituri cu rachete americane pe teritoriul Rusiei, dezvăluie The New York Times (NYT). Propunerea este susţinută chia de secretarul de stat Antony Blinken care şi-a schimbat poziţia după vizita de la Kiev din această lună. Până acum ucrainenii au avut undă verde să atace cu rachete americane doar în Crimeea şi în teritoriile ocupate de ruşi în Ucraina, deşi au existat cazuri izolate cum ar fi doborârea unui avion Ilyushin-76 deasupra Rusiei cu un sistem american Patriot.

Această interdicție, despre care ucrainenii s-au plâns că îi leagă cu mâinile la spate, a împiedicat până acum Ucraina să atace forțele ruse comasate pe teritoriul rusesc la graniţă cu armament american avansat, cum ar fi rachete ATACMS. Propunerea este încă în curs de pregătire, nu a fost încă prezentată președintelui Joe Biden, care până acum a fost ferm cu privire la această interdicție, temându-se de o potențială escaladare a războiului.

Oficialii implicați în discuție au spus că poziția lui Blinken s-a schimbat după ce trupele ruse au deschis un nou front de război în Harkov. Departamentul de Stat a refuzat să comenteze această informație.

Şi The Wall Street Journal a relatat pe 18 mai că Ucraina a cerut ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane pentru a lovi ținte în Rusia. Iar pe 21 mai, congresmenii americani au făcut o cerere similară șefului Pentagonului, crescând astfel presiunile în această chestiune.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, Michael McCaul l-a îndemnat miercuri, la o audiere în Congres, pe Blinken să permită Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei. A venit chiar cu o hartă pe care se aflau marcate ţinte militare ruseşti aflate în raza de acţiune a rachetelor americane trimise Kievului.

Planul ar include autorizarea atacurilor cu arme americane asupra instalațiilor militare din interiorul Rusiei, dar nu şi asupra rafinăriilor de petrol și a altor infrastructuri pe care Ucraina le-a lovit de la începutul războiului cu drone proprii, potrivit NYT.

Şeful Pentagonului a sugerat recent că regulile ar putea fi diferite şi în ceea ce privește țintele aeriene. Lloyd J. Austin a reiterat recent poziția obișnuită a administrației, "ne așteptăm că ei să continue să folosească armele pe care le-am furnizat asupra țintelor din interiorul Ucrainei", dar părea să sugereze că ar putea exista excepții în cazul avioanelor ruseşti care zboară în siguranța deasupra teritoriului rus, de la graniță, de unde lansează bombe cu planare în estul Ucrainei. "Dinamica aeriană este puțin diferită", a permis Austin, dar a evitat să spună în mod explicit dacă atacurile împotriva aeronavelor rusești cu arme americane sunt sau nu interzise.

Spre deosebire de Washington, Marea Britanie a spus că nu se opune ca Ucraina să folosească arme furnizate de britanici, inclusiv rachete Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriu rusesc, provocând amenințări din partea Moscovei. "(Ambasadorul Marii Britanii la Moscova, Nigel) Casey a fost avertizat că vom răspunde la atacurile ucrainene cu arme britanice asupra teritoriului rus vizând facilități și echipamente militare britanice de pe teritoriul Ucrainei și din străinătate", a spus Ministerul rus de Externe.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md