21:27:15 12.10.2024
Stiri

UTIL // Managementul furiei, terapie în 30 de minute

Știri 03.08.2018 07:30 Vizualizări1802 Autor: Ziarul National


UTIL // Managementul furiei, terapie în 30 de minute sursa: google.ro

De multe ori, furia ne inundă cu un val imens de adrenalină, poate să ne întunece mintea, modificându-ne modul de a gândi. Iar această combinație tinde să creeze probleme. Vă prezentăm astăzi, pe scurt, o tehnică care poate fi aplicată în 30 de minute și care te ajută să-ți controlezi furia.

„Terapia de 30 de minute pentru managementul furiei” vă învață cum să dobândiți sau să perfecționați anumite aptitudini care vă ajută să analizați și să vă controlați furia, în loc să o revărsați asupra celor din jur.

Sunt, de fapt, tehnici simple de dezamorsare a unei posibile stări conflictuale înainte ca aceasta să se declanșeze cu adevărat, care vă vor ajuta să reacționați cu calm și eficient în momentele tensionate.

Autorii ghidului, psihoterapeuții Ronald și Patricia Potter-Efron, spun că nu este obligatoriu să conștientizați că sunteți o persoană care reușește cu greu să-și țină sub control furia, ca să apelați la această terapie și ea să și funcționeze. E suficient, însă, să fiți o persoană căreia să-i sară ușor țandăra.

În managementul terapiei, autorii identifică trei mari etape: Identificarea zonelor cu probleme, Stabilirea unor scopuri realiste și Cum să folosiți furia într-un mod constructiv. Să le luăm pe rând.

A. Identificarea zonelor cu probleme.

E important să conștientizezi când furia riscă să-ți devină necontrolată și ce preț plătești pentru astfel de crize. Având în vedere că, fără nicio îndoială, furia v-a creat neajunsuri și vouă, și celor din jur, să începem aruncând o privire mai atentă asupra modului în care furia și/sau agresivitatea e posibil să vă fi dat complet viața peste cap.

- Ați avut discuții în contradictoriu, ați rupt relații și ați manifestat episoade de violență fizică față de soția / soțul, partenerul sau foștii parteneri de la locul de muncă. Unele s-au soldat cu concedierea, exmatricularea - daca erau în timpul școlii - sau pierderea unei promovări. Sau a trebuit să înlocuiți obiecte distruse la nervi;

- V-ați certat inutil cu copiii naturali sau vitregi și relația cu ei s-a răcit sau a încetat complet;

- Ați avut în familie (cu părinții, frații și surorile) dispute interminabile, care au dus la ruperea legăturii, încetarea comunicării sau s-au soldat cu agresiuni fizice;

- V-ați trezit chemat la poliție pentru scandaluri sau bătăi, cu emiterea unor ordine de restricție etc. Poate ați luat și amenzi în urma acestora;

- Starea mentală și fizică s-a deteriorat - aveți un nivel crescut de anxietate și/sau depresie, v-a crescut tensiunea și ați încălcat, repetat, promisiunile făcute de a nu vă înfuria și a nu vă mai pierde cumpătul.

Dacă vă regăsiți în vreuna din ipostazele menționate, trebuie să analizați toate aspectele negative ale furiei ca să puteți descoperi ce trebuie să faceți ca să vă stăpâniți furia. Cel mai bine e să faceți o listă cu ce vă enervează și de ce, arată cei doi psihoterapeuți, în cartea „Terapia de 30 de minute pentru managementul furiei”, publicată în România de editura ALL. Ei spun că trebuie să învățați să vă măsurați intensitatea furiei, să faceți în așa fel încât să-i ascultați și pe ceilalți atunci când vă copleșește furia oarbă și să scăpați de resentimente, care, adunate, duc în timp tot la furie oarbă.

Dacă ar fi să punem pe un termometru gradele furiei atunci ele ar arăta așa, de la cea mai tare ca intensitate, la cea mai slabă:

9. Orb de furie,

8. Roșu de furie,

7. Vânăt de furie,

6. Fierb de mânie,

5. Simt că iau foc,

4. Mă fac foc și pară,

3. Mă încing,

2. Mă încălzesc,

1. Sunt răcorit.

B. Stabilirea unor scopuri precise, a doua parte a terapiei

Important e să vă spuneți în gând iar și iar, atunci când simțiți că vă inflamați, că nu trebuie să faceți nimic rău, să vă aduceți aminte că v-ați propus să vă înfuriați cât mai rar, că trebuie să vă controlați să nu vă mai aprindeți așa la orice lucru care nu vă convine.

Neapărat și esențial este să conștientizați că violența fizică e un rău imens și că dacă aruncați cu obiecte puteți răni pe cineva și, în același timp, distrugeți lucruri care vă aparțin și/sau care sunt importante.

La fel de important este și să înțelegeți că aveți nevoie de ajutor specializat și că psihoterapeuții vă pot ajuta să vă manageriați furia și vă pot da sfaturi despre cum să mergeți mai departe ignorând lucrurile care vă enervează peste măsură.

C. Cum să folosești furia în sens pozitiv.

Da, puteți să o faceți dacă vă autoeducați să spuneți „Nu, mulțumesc!” celor mai multe din provocările care vă ies zi de zi în cale. Vă taie calea un șofer? Vă trezește cineva la ore nepotrivite? Vă întoarce nevasta din drum că nu ați cumpărat nu știu ce?

Refuzați să vă enervați! Peștele inteligent nu mușcă momeala, spune un proverb. Cum o puteți face?

- Încercați să priviți toate aceste provocări cu umor și nu lăsați nimicurile să vă ridice părul pe ceafă;

- Nu vă irosiți energia încercând să schimbați ceva care nu poate fi schimbat (de genul: n-o să-l puteți învăța minte pe șoferul imprudent);

- Înțelegeți cum și când cei din jur vă provoacă și de ce și alegeți-vă bătăliile cu mai multă vigilență, apoi fiți sigur pe propriile alegeri;

- Benefice în astfel de situații pot fi și exercițiile de relaxare care vă pot ajuta să vă detensionați furia și să dezamorsați un posibil conflict;

- O soluție ar fi și să vă canalizați furia în lupta pentru o cauză nobilă, să învățați să iertați și să treceți peste.

Sursa: dcnews.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ziarul NAȚIONAL a al...

07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md