15:02:58 06.02.2023
Stiri

UTIL // Evitați consumul cojilor de citrice în ceai limonade sau prăjituri: Ce pesticide conțin

Actualitate 24.01.2023 16:39 Vizualizări1285 Autor: Ziarul National
UTIL // Evitați consumul cojilor de citrice în ceai limonade sau prăjituri: Ce pesticide conțin
Poză simbol


Coaja de portocale sau lămâie este utilizată adesea atât pentru prepararea băuturilor, cât și a deserturilor, însă specialiștii recomandă consumatorilor să nu o facă.

Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că, deși la plasarea pe piață citricele nu conțin reziduuri de pesticide ce depășesc limitele maxime admisibile, totuși cantități mici de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, pot fi prezente pe cojile acestora.

Pesticidele sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană, atenționează inspectorii ANSA.

„Evitați să consumați cojile de citrice, atât la prepararea băuturilor (ceai, limonade, vin fiert), cât și a deserturilor (prăjituri, cozonac sau gemuri)! Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție, atrageți atenția ca acestea să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț. Verificați marcajul la raft al produselor, întrucât vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor. Solicitați de la vânzători documente care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, precum rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide”, este îndemnul ANSA adresat consumatorilor.

Instituția mai precizează că, în cazul tuturor citricelor este indicat să le înmuiați în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de acest timp, puteți să adăugați bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10 - 15 minute, după care le clătiți bine sub apă curgătoare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md