06:10:06 17.04.2024
Stiri

UTIL // Poșta Moldovei face un ANUNȚ IMPORTANT. Până când vor putea bătrânii să își ridice pensiile

Social 04.09.2015 20:30 Vizualizări3227 Autor: Galina Munteanu
UTIL // Poșta Moldovei face un ANUNȚ IMPORTANT. Până când vor putea bătrânii să își ridice pensiile


Începând cu 1 septembrie, curent, beneficiarii de plăţi sociale îşi pot ridica banii de la Poşta Moldovei sau de la alt prestator ales exact în zilele în care şi le ridicau până a se decide transferul plăţilor date de la Banca de Economii şi Banca Socială.

Potrivit şefului adjunct al Direcţiei generale plată drepturi sociale din cadrul Casei Naționale pentru Asigurări Sociale (CNAS), Ecaterina Dvorean, pensiile şi alocaţiile sociale de stat pot fi ridicate de beneficiari până pe data de 20 a lunii curente, plăţile fiind efectuate în intervalul 1 - 20 al fiecărei luni. Dacă banii nu sunt ridicaţi în acest interval, atunci, în luna următoare, beneficiarul îşi poate ridica banii pentru două luni de la prestatorul de plăţi sociale ales. Însă, dacă plăţile sociale nu sunt ridicate timp de șase luni, ele sunt transferate către CNAS. Ulterior, aceste persoane se pot adresa oricând la CNAS pentru reluarea plăţilor.

Dacă beneficiarul nu şi-a ridicat pensia şi alte plăţi sociale pe o perioadă mai îndelungată, plata acestora se stopează, dar poate fi reluată la cererea beneficiarului. Însă nu trebuie să depăşească termenul de trei ani. După expirarea a trei ani de când plăţile nu au mai fost ridicate, banii nu se reîntorc.

Pensia, ajutorul social şi ajutorul lunar de stat, achitate prin intermediul Poştei Moldovei, vor putea fi ridicate doar conform locului de reşedinţă. Alte plăţi în zonele rurale vor fi ridicate de la oficiile poştale conform reşedinţei, iar în centrele raionale şi în municipiile Bălţi şi Chişinău, de la orice oficiu poştal.

Dacă un beneficiar de plăţi sociale se află peste hotare şi nu şi-a schimbat prestatorul de plăţi sociale, banii acestuia vor fi transferaţi către Poşta Moldovei. Dacă în termen de șase luni nu-şi ridică banii, aceştia vor fi transferaţi înapoi către CNAS de unde beneficiarul îi va putea ridica prezentîndu-se personal cu un act de identitate.

Beneficiarii de plăţi sociale pot alege să le primească prin intermediul unei bănci comerciale dintre nouă cu care CNAS are încheiate contracte. Este vorba despre Moldindconbank, Moldova Agroindbank, Victoriabank, EuroCreditBank, Fincombank, Eximbank, Energbank, Comerţbank, Mobiasbank. Aceştia vor primi gratis un card şi nu vor avea cheltuieli pentru întreţinerea acestuia. Prestatorul poate fi modificat ori de câte ori vrea beneficiarul.

CNAS achită pe moment diferite plăţi sociale la circa un milion de persoane.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md