15:55:27 23.05.2024
Stiri

Unul dintre cei mai mari proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare din R. Moldova prinde contur: Circa 39 de mii de locuitori ai municipiului Cahul și ai trei localități din apropiere vor avea acces la apă potabilă de calitate din râul Prut

Actualitate 19.04.2024 13:13 Vizualizări1487 Autor: Ziarul National
Unul dintre cei mai mari proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare din R. Moldova prinde contur: Circa 39 de mii de locuitori ai municipiului Cahul și ai trei localități din apropiere vor avea acces la apă potabilă de calitate din râul Prut KfW


Circa 39 de mii de locuitori ai municipiului Cahul, dar și ai localităților Roșu, Crihana Veche și Cotihana vor beneficia în scurt timp de servicii moderne de alimentare cu apă potabilă și canalizare.

Proiectul „Aprovizionare cu apa și canalizare în raionul Cahul”, în valoare de 46 de milioane de euro, este în plină desfășurare și urmează să fie finalizat în anul 2025.

Lucrările de construcție a unei noi stații de epurare a apelor uzate din municipiul Cahul, modernizare și extindere a rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare sunt finanțate dintr-un grant oferit de Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei „Echipa Europa”, implementat prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare KfW.

„Acest proiect nu este doar despre infrastructură, este despre îmbunătățirea calității vieții pentru fiecare locuitor al Cahulului și al zonelor învecinate. Îmi exprim recunoștința față de finanțatorii și față de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru sprijinul lor neîntrerupt în realizarea acestui proiect vital pentru comunitatea noastră”, a declarat joi primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, în cadrul unei misiuni de monitorizare a procesului de desfășurare a lucrărilor.

La eveniment au participat, de asemenea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, reprezentanți ai Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, dar și ai Băncii Germane KfW.

Oficialii au inspectat progresul lucrărilor la rețelele de canalizare de pe strada Ștefan cel Mare din Cahul, Stația de Epurare a apelor uzate și Stația de Captare a apei din Prut, unde a avut loc și ceremonia de lansare a lucrărilor de construcție privind modernizarea a circa 15 km de rețele de aprovizionare cu apă în municipiul Cahul și instalarea unui sistem modern automatizat pentru monitorizare și control al infrastructurii de apă.

„Prin intermediul proiectului din regiunea Cahul, în colaborare cu Uniunea Europeană, avem ca obiectiv principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor din Republica Moldova, în contextul integrării acestora în familia europeană”, a declarat Steffen Lohmann de la Ambasada Germaniei în Republica Moldova.

Menționăm că proiectul include construcția unei noi conducte de aducțiune de la Prut la stația de tratare a apei din Cahul; reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare pe străzile selectate din Cahul; reabilitarea stațiilor de pompare a apelor uzate din Cahul; extinderea sistemului de canalizare în Cahul; construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate din Cahul; construcția rețelei de alimentare cu apă și canalizare în Cotihana; construcția sistemului de canalizare în Crihana Veche; precum și introducerea sistemului de citire la distanță a contoarelor de apă în Cahul.

Totodată, în cadrul aceluiași proiect au fost achiziționate șapte unități de tehnică pentru mentenanța sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare pentru S.A. „Apă-Canal Cahul”, în valoare de 489 de mii de euro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md