20:30:25 21.07.2024
Stiri

Ungaria, în ziua în care Kievul și Chișinăul încep negocierile cu UE: Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare”

Actualitate 25.06.2024 13:43 Vizualizări638 Autor: Ziarul National
Ungaria, în ziua în care Kievul și Chișinăul încep negocierile cu UE: Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare” Profimedia


Ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, afirmă că Ucraina „este departe de a îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană. Declarația vine în aceeaşi zi în care Uniunea Europeană deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova.

„Este dificil de spus în ce stadiu se află Ucraina. Din punctul meu de vedere, este departe de a îndeplini criteriile de aderare», a declarat Janos Boka la sosirea sa la reuniunea la care UE va organiza prima rundă de negocieri cu Kievul şi Chişinăul, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Negocierile de aderare vor începe după ce Budapesta şi-a ridicat veto-ul pe care l-a menţinut în ultimele săptămâni, cerând Ucrainei să respecte drepturile minorităţii maghiare din ţara sa şi să menţină relaţii de bună vecinătate.

Cu toate acestea, ministrul ungar a insistat marţi că guvernul său are o listă de 11 puncte pe care le solicită Kievului, dintre care „cel mai important” este „menţinerea cadrului juridic pe care instituţiile minorităţii maghiare din Ucraina îl aveau în 2015, în special cele în domeniile culturii şi educaţiei”.

După reuniunea de marţi, Comisia Europeană va trebui să analizeze ansamblul legislaţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a identifica reformele care ar trebui să le fie cerute înainte de deschiderea primelor capitole ale procesului de aderare, până la 33 de secţiuni, care variază de la respectarea statului de drept şi a valorilor UE, până la structura economiilor lor.

Ungaria, care va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE la 1 iulie, a declarat deja că intenţionează să încurajeze procesul de aderare cu ţări din Balcanii de Vest, dar nu şi cu Ucraina şi Republica Moldova în această a doua jumătate a anului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md