Un fost JUDECĂTOR și președinte al CSP de pe vremea guvernării lui Plahotniuc se implică în politică și se va regăsi pe lista unei formațiuni la alegerile parlamentare


Fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, s-a alăturat echipei „Respect Moldova”. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, Marian Lupu.
Potrivit lui Lupu, fostul șef al CSM de pe vremea guvernării lui Vladimir Plahotniuc ar fi „un om de valoare și un profesionist desăvârșit”.
„Victor Micu este un specialist cu o vastă experiență în domeniul justiției, un om integru, care a demonstrat că știe să facă față presiunilor politice și care, chiar și în momente dificile, a ales să respecte legea, instituțiile și regulile democratice. Într-o perioadă în care justiția din R. Moldova a fost transformată într-o bâtă politică, iar numeroși profesioniști sunt hărțuiți sau eliminați, decizia domnului Micu este una curajoasă și responsabilă”, a scris Lupu pe Facebook despre noua achiziție a formațiunii fondate de Eugeniu Nichiforciuc.
Amintim că Victor Micu a fost numit în funcția de judecător în anul 1998. Patru ani mai târziu, magistratul a fost promovat în funcția de vicepreședinte al instanței de prim nivel din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău, iar în anul 2006, în funcția de președinte al Judecătoriei. Victor Micu a avut două mandate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Magistratul a fost ales în funcția de președinte CSM de două ori, în anul 2014 și, respectiv, în anul 2018. Victor Micu a fost revocat din funcția de președinte CSM în iulie 2019, păstrându-și mandatul de membru al Consiliului.
În perioada primului mandat de președinte al CSM al lui Victor Micu, circa 110 judecători au demisionat sau au fost demiși din funcție, iar în privința a circa 40 de judecători și foști magistrați, Consiliul a dispus pornirea urmăririi penale.
În perioada în care Victor Micu a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani al capitalei, în această instanță s-au produs mai multe încălcări grave, scrie anticorupție.md. În 2009, câțiva magistrați de la Râșcani au participat la examinarea demersurilor de arest în privința protestatarilor din 7 aprilie, iar ședințele de judecată au fost organizate la sediile comisariatelor de Poliție.









































































