16:54:20 15.08.2022
Stiri

Un expert „Promo-LEX”, despre turul II al alegerilor din Bălți, care urma să aibă loc pe 5 decembrie: „Din punctul nostru de vedere, trebuiau să fie doi candidați: Marina Tauber și Nicolai Grigorișin”

Actualitate 07.12.2021 14:56 Vizualizări1344 Autor: Ziarul National
Un expert „Promo-LEX”, despre turul II al alegerilor din Bălți, care urma să aibă loc pe 5 decembrie: „Din punctul nostru de vedere, trebuiau să fie doi candidați: Marina Tauber și Nicolai Grigorișin”


Turul II al alegerilor locale noi din Bălți urma să aibă loc duminică, 5 decembrie, iar în buletinele de vot trebuiau să se regăsească candidatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, și independentul Nicolai Grigorișin, susține expertul Asociației „Promo-LEX”, Nicolae Panfil.

Potrivit lui Panfil, la acel moment nu era o decizie irevocabilă în privința excluderii din cursa electorală a candidatului clasat pe primul loc după primul tur de scrutin.

„Cu adevărat e o situație extraordinară. Noi nu am mai avut astfel de situații până acum. În ziua alegerilor, pe 5 decembrie, dar și vineri, pe data de 3 decembrie, noi am relatat clar prevederile din Codul Electoral, care ar trebui aplicate în eventualitatea retragerii unui candidat. Pentru că atunci, pe data de 3 decembrie, nu era retras candidatul… Noi eram întrebați ce se va întâmpla mai departe. Astfel, am decis să facem o analiză. Din punctul nostru de vedere, turul II urma să aibă loc cu un candidat retras, așa cum putem constata la momentul de față, fiind vorba de o hotărâre definitivă, și candidatul de pe locul secund. Codul Electoral prevede clar că în turul II trebuie să fie doi concurenți electorali. Deci, în turul II trebuiau să fie doi candidați: Marina Tauber și Nicolai Grigorișin”, a precizat Panfil în cadrul unei emisiuni televizate.

De asemenea, expertul Promo-LEX a ținut să sublinieze că, la momentul de față, nu există nicio prevedere legală care i-ar permite Comisiei Electorale Centrale să acționeze independent, fără implicarea instanței de judecată sau a altui organ. În condiții strict delimitate ar fi imposibil ca CEC-ul să decidă de unul singur anularea turului întâi al alegerilor de la Bălți și repetarea exercițiului electoral.

„Cum poate CEC să permită candidatului clasat pe locul trei să participe în turul II, dacă acest lucru nu e prevăzut în Codul Electoral? Noi vom urmări toate litigiile și vom vedea ce va decide instanța. Dar nu e posibil să decidă CEC, de exemplu, că e anulat turul întâi al alegerilor. Alegerile pot fi declarate nule, dacă instanța va găsi suficiente argumente să demonstreze asta”, a conchis Panfil.

De menționat că CEC a suspendat desfășurarea turului II al alegerilor noi din Bălți cu o oră înainte de deschiderea secțiilor de votare. Decizia respectivă a fost luată după ce Curtea de Apel Bălți a decis anularea înregistrării Marinei Tauber în cursa electorală, pentru că aceasta nu a declarat unele mijloace financiare. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bălți.

Astfel, CEC a decis luni, 6 decembrie, să desfășoare turul II al alegerilor pe 19 decembrie, cu participarea candidaților clasați pe locul doi și trei. Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Boris Marcoci, al treilea în preferințele bălțenilor după primul tur, a declarat că se retrage din cursa electorală. Cel mai probabil, în turul II se vor confrunta Nicolai Grigorișin și socialistul Alexandr Nesterovski.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.08.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Imparțialitatea falsă

12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md