01:01:00 27.01.2023
Stiri

Un ex-ministru al APĂRĂRII, detalii despre ARMAMENTUL adus de ruși în Transnistria, dar și despre cei 20-30 de mii de rezerviști: „Dacă Putin va lua decizia să atace Ucraina, atunci situația în R. Moldova se poate AGRAVA”

Actualitate 15.02.2022 12:21 Vizualizări3358 Autor: Ziarul National
Un ex-ministru al APĂRĂRII, detalii despre ARMAMENTUL adus de ruși în Transnistria, dar și despre cei 20-30 de mii de rezerviști: „Dacă Putin va lua decizia să atace Ucraina, atunci situația în R. Moldova se poate AGRAVA” president.gospmr.org


Regiunea transnistreană reprezintă un adevărat pericol pentru securitatea în regiune, în contextul unei posibile invadări a Ucrainei de către Rusia, deoarece peste două mii de militari ruși, dintre care 400 – 500 de pacificatori, oricând se pot transforma în militari activi. Plus la asta, autoritățile separatiste pot mobiliza și înarma foarte rapid circa 30 de mii de rezerviști, consideră fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru.

„În 2011, Rusia a adus în Transnistria vreo cinci eșaloane cu armament, cu echipamente, utilaje militare, tranzitând Ucraina. O parte dintre acestea a fost adusă prin portul Odesa. Totul s-a întâmplat înaintea anexării Crimeii, deci Rusia s-a pregătit serios de aceste lucruri şi oricând Transnistria poate mobiliza 20-30 de mii de rezerviști, militarii care îi are trupele KGB-ului, ministerul de interne și kazaci.

Când Rusia va dori să facă o provocare la Nistru sau împotriva Ucrainei, atunci oricând poate să o facă, să o realizeze. De aceea, SIS-ul moldovenesc, Ministerul de Interne, alte instituții ale statului trebuie să fie foarte atente la ce se întâmplă acum în R. Moldova, să-i monitorizeze pe toți. Dacă Putin va lua decizia să atace Ucraina, atunci situația în R. Moldova se poate agrava oricând”, a declarat fostul ministru al Apărării, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

În același context, Șalaru apreciază mesajul de ieri al Maiei Sandu, în legătură cu tensionarea situației la granița R. Moldova.

„Eu cred că organele competente din R. Moldova au primit indicații cu mult înainte de aceasta adresare a Maiei Sandu, deoarece partenerii europeni, americani şi NATO au avertizat conducerea R. Moldova despre pericolele care ne pasc în cazul în care Rusia va sfida întreaga lume civilizată şi va ataca Ucraina. Sper că au fost date şi indicațiile de rigoare serviciilor secrete pentru a-i monitoriza pe toți potențialii provocatori care ar putea încerca să destabilizeze situația în R. Moldova.

Lui Putin i-a reușit să îi unească pe toți împotriva lui, să-i mobilizeze pe toţi, inclusiv Germania şi Franța, care erau verigile slabe ale NATO. Aceste state au luat o poziţie anti-Putin un pic mai moderată decât a americanilor şi a altora, dar până la urmă au decis că unitatea NATO şi europeană este mai importantă decât anumite interese economice pe care le-au avut și le au francezii şi nemții în Rusia”, a adăugat Şalaru.

Fostul ministru al Apărării a subliniat că se poate ajunge la o soluție diplomatică.

„Este un conflict inventat de către Putin, de către Rusia lui Putin. Nu există niciun motiv ca Putin să-și comaseze aproape toată armata la frontiera cu Ucraina. Nu există niciun pericol din Ucraina. Dacă NATO reprezintă un pericol pentru ruși, atunci nu înțeleg de ce nu își comasează armata la frontiera cu țările membre NATO: Lituania, Letonia, Estonia, dar a venit în Ucraina unde nu există NATO. Sau să meargă la frontieră cu Turcia. Aici sunt două opinii: Dacă Putin vrea să refacă Imperiul Rus, atunci fără Ucraina nu este posibil. Astfel, Putin nu vrea să ocupe Ucraina, dar vrea să o distrugă și să o anexeze, să fie o regiune a Rusiei. Dacă el vrea să facă acest lucru, atunci el trebuie să înceapă un război împotriva întregii lumi. A doua ipoteză: în octombrie sau noiembrie a avut loc o ședință a serviciilor de informații, contra-informații în Rusia, unde Putin a luat cuvântul. El a spus că occidentalii trebuie ținuți sub presiune permanent, să fie tot timpul stresați și să nu le meargă bine treburile”, a conchis Șalaru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

23.01.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Războiul din Ucraina...

20.01.2023 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Nebunia rusă

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md