14:49:44 20.03.2023
Stiri

Șeful de la „Moldovagaz” a DEZVĂLUIT pretențiile Tiraspolului în privința volumelor de gaze livrate de „Gazprom”. Regimul separatist a SCUIPAT demonstrativ în direcția consumatorilor din dreapta Nistrului, care plătesc un tarif de 29,27 de lei

Actualitate 24.11.2022 11:43 Vizualizări2293 Autor: Ziarul National
Șeful de la „Moldovagaz” a DEZVĂLUIT pretențiile Tiraspolului în privința volumelor de gaze livrate de „Gazprom”. Regimul separatist a SCUIPAT demonstrativ în direcția consumatorilor din dreapta Nistrului, care plătesc un tarif de 29,27 de lei


Regimul separatist de la Tiraspol a solicitat SA „Moldovagaz” un volum de 119 milioane de metri cubi de gaze din cele 171 de milioane livrate de „Gazprom” în octombrie. În același timp, consumatorii de pe malul drept al Nistrului, de circa cinci ori mai mulți și care plătesc un tarif de 29,27 de lei pentru un metru cub, urmau să se mulțumească cu doar 52 de milioane de metri cubi. Dezvăluirea a fost făcută de directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

După ce reprezentanții regimului separatist au sesizat Kremlinul, Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în legătură cu o presupusă blocadă a regiunii de către autoritățile de la Chișinău, Vadim Ceban a venit cu explicații.

„În contextul creșterii atenției partenerilor internaționali ai R. Moldova față de „factorul transnistrean”, dar și asupra crizei energetice regionale, aș dori să ofer câteva explicații. În octombrie 2022, în condițiile în care „Gazprom” a redus aproape la jumătate livrările de gaze naturale către R. Moldova, „Tiraspoltransgaz” SRL a propus următoarea distribuție a celor 171 de milioane de metri cubi de gaze care intră în republică:

- pentru regiunea transnistreană - 119 milioane de metri cubi,

- pentru malul drept al Nistrului - 52 de milioane de metri cubi.

Asta ar fi însemnat asigurarea în proporție de 100% a consumatorilor din stânga Nistrului cu gaze naturale și energie electrică, în contextul unui deficit acut de resurse energetice în R. Moldova (malul drept al Nistrului)”, a menționat Ceban.

În același context, directorul de la „Moldovagaz”, companie în care „Gazprom” deține pachetul majoritar de acțiuni, s-a referit gradul de achitare a gazelor de către consumatorii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Citește și: Au TĂIAT livrările de energie ELECTRICĂ pe malul drept al Nistrului, iar acum se plâng că autoritățile de la Chișinău „provoacă o CATASTROFĂ umanitară” în Transnistria. Scrisoarea trimisă de Krasnoselski la ONU și OSCE

Astfel, consumatorii din dreapta Nistrului au plătit gazele livrate în proporție de 100%, iar clienții „Tiraspoltransgaz” - 0,05%.

„Raportul tarifelor la gaze naturale pentru utilizatorii finali: malul drept - 29,27 de lei pe metru cub și 0,99/1,37 de lei per metru cub pentru rezidenții din regiunea transnistreană (în funcție de volumele de consum, plus oferirea anumitor beneficii pentru unele categorii de consumatori). Numărul consumatorilor deserviți: malul drept - 770 de mii de casnici și 15,5 mii nerezidențiali, regiunea transnistreană - 206 mii și, respectiv 2,5 mii”.

De asemenea, Vadim Ceban s-a referit și la refuzul „Moldavskaya GRES” (Centrala de la Cuciurgan n.r.) de a produce și de a furniza energie electrică pentru consumul malului drept al Nistrului, în proporție corespunzătoare volumului de gaz furnizat de „Gazprom”.

„Acest lucru a determinat autoritățile să achiziționeze de pe piața europeană, la preț foarte mare, cantitățile necesare de energie electrică. De asemenea, CET-urile de la „Termoelectrica”, dar și uzinele de producere a zahărului din dreapta Nistrului au trecut la combustibili alternativi (păcură). Nu s-a întâmplat același lucru și în cazul uzinelor din regiunea transnistreană.

Deci, nu putem să nu remarcăm în propunerea SRL „Tiraspoltransgaz” o atitudine discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept, care plătesc în mod regulat și la timp consumul de gaze naturale, dar și asigură îndeplinirea solicitărilor autorităților centrale ale R. Moldovei de a economisi cât mai mult resursele energetice în această perioadă complicată”, a conchis Vadim Ceban.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Licurg 24.11.2022 13:14

E imbucurator faptul ca MoldovaGaz trece de partea poporului saracit si explica clar care e istoria aparitiei crizei gazelor in RM. De ce Tiraspolul achita doar 0,05 procente din gazele livrate, si Chisinau - a achitat INTEGRAL. Aici e problema. O sugestie pt cei ce abordeaza tema nistreana. De avut in vedere ca in stanga nistreana sunt localitati si institutii ce respecta Constitutia RM. Iar in dreapa nistreana sunt localitati subordonate separatistilor. PRIDNISTROVIE e tradus corect de Tiraspol, ca NISTRENIA/RMN. Cand in 1990 cand aparise problema nistreana un parlamentul de la Moscova un lider separatist a fost intrebat de ce ei vor sa fiie nimiti PRIDNISTROVIE/NISTRENIA, el a spus fiindca au interesee teritoriale pe ambele maluri ale Nistrului. Daca istoria aparitiei separatismului i crizei energetice in RM ar fi operativ și corect explicata si Occidentului, avem sansa sa revenim la traiul decent, si lumea ar intelege cine a cauzat aceste crize. Mult depinde acum si de curajul presei oneste si istoricilor

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

15.03.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Argumente pentru Unir...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md