10:14:59 20.04.2024
Stiri

Șeful de la „Moldovagaz” a DEZVĂLUIT pretențiile Tiraspolului în privința volumelor de gaze livrate de „Gazprom”. Regimul separatist a SCUIPAT demonstrativ în direcția consumatorilor din dreapta Nistrului, care plătesc un tarif de 29,27 de lei

Actualitate 24.11.2022 11:43 Vizualizări2623 Autor: Ziarul National
Șeful de la „Moldovagaz” a DEZVĂLUIT pretențiile Tiraspolului în privința volumelor de gaze livrate de „Gazprom”. Regimul separatist a SCUIPAT demonstrativ în direcția consumatorilor din dreapta Nistrului, care plătesc un tarif de 29,27 de lei


Regimul separatist de la Tiraspol a solicitat SA „Moldovagaz” un volum de 119 milioane de metri cubi de gaze din cele 171 de milioane livrate de „Gazprom” în octombrie. În același timp, consumatorii de pe malul drept al Nistrului, de circa cinci ori mai mulți și care plătesc un tarif de 29,27 de lei pentru un metru cub, urmau să se mulțumească cu doar 52 de milioane de metri cubi. Dezvăluirea a fost făcută de directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

După ce reprezentanții regimului separatist au sesizat Kremlinul, Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în legătură cu o presupusă blocadă a regiunii de către autoritățile de la Chișinău, Vadim Ceban a venit cu explicații.

„În contextul creșterii atenției partenerilor internaționali ai R. Moldova față de „factorul transnistrean”, dar și asupra crizei energetice regionale, aș dori să ofer câteva explicații. În octombrie 2022, în condițiile în care „Gazprom” a redus aproape la jumătate livrările de gaze naturale către R. Moldova, „Tiraspoltransgaz” SRL a propus următoarea distribuție a celor 171 de milioane de metri cubi de gaze care intră în republică:

- pentru regiunea transnistreană - 119 milioane de metri cubi,

- pentru malul drept al Nistrului - 52 de milioane de metri cubi.

Asta ar fi însemnat asigurarea în proporție de 100% a consumatorilor din stânga Nistrului cu gaze naturale și energie electrică, în contextul unui deficit acut de resurse energetice în R. Moldova (malul drept al Nistrului)”, a menționat Ceban.

În același context, directorul de la „Moldovagaz”, companie în care „Gazprom” deține pachetul majoritar de acțiuni, s-a referit gradul de achitare a gazelor de către consumatorii de pe cele două maluri ale Nistrului.

Citește și: Au TĂIAT livrările de energie ELECTRICĂ pe malul drept al Nistrului, iar acum se plâng că autoritățile de la Chișinău „provoacă o CATASTROFĂ umanitară” în Transnistria. Scrisoarea trimisă de Krasnoselski la ONU și OSCE

Astfel, consumatorii din dreapta Nistrului au plătit gazele livrate în proporție de 100%, iar clienții „Tiraspoltransgaz” - 0,05%.

„Raportul tarifelor la gaze naturale pentru utilizatorii finali: malul drept - 29,27 de lei pe metru cub și 0,99/1,37 de lei per metru cub pentru rezidenții din regiunea transnistreană (în funcție de volumele de consum, plus oferirea anumitor beneficii pentru unele categorii de consumatori). Numărul consumatorilor deserviți: malul drept - 770 de mii de casnici și 15,5 mii nerezidențiali, regiunea transnistreană - 206 mii și, respectiv 2,5 mii”.

De asemenea, Vadim Ceban s-a referit și la refuzul „Moldavskaya GRES” (Centrala de la Cuciurgan n.r.) de a produce și de a furniza energie electrică pentru consumul malului drept al Nistrului, în proporție corespunzătoare volumului de gaz furnizat de „Gazprom”.

„Acest lucru a determinat autoritățile să achiziționeze de pe piața europeană, la preț foarte mare, cantitățile necesare de energie electrică. De asemenea, CET-urile de la „Termoelectrica”, dar și uzinele de producere a zahărului din dreapta Nistrului au trecut la combustibili alternativi (păcură). Nu s-a întâmplat același lucru și în cazul uzinelor din regiunea transnistreană.

Deci, nu putem să nu remarcăm în propunerea SRL „Tiraspoltransgaz” o atitudine discriminatorie față de consumatorii de pe malul drept, care plătesc în mod regulat și la timp consumul de gaze naturale, dar și asigură îndeplinirea solicitărilor autorităților centrale ale R. Moldovei de a economisi cât mai mult resursele energetice în această perioadă complicată”, a conchis Vadim Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md