04:45:28 05.08.2020
 
Stiri

Un deputat de la Chișinău solicită comunității internaționale să aplice sancțiuni pe numele lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc

Anticorupție 22.07.2019 13:49 Vizualizări982 Autor: Ziarul National
Un deputat de la Chișinău solicită comunității internaționale să aplice sancțiuni pe numele lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc


Deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a lansat un apel la adresa comunității internaționale, căreia îi solicită să aplice sancțiuni personale pe numele lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

De asemenea, Alaiba cere oferirea asistenței în urmărirea și recuperarea activelor dobândite ilegal de către cei doi deputați de la Chișinău.

„Avem marea sarcină de a restabili încrederea cetățenilor noștri în actul justiției, iar pentru ca justiția să aibă loc avem nevoie de implicarea maximă a comunității internaționale, pentru că fostul regim mai controlează actori importanți din sectorul judiciar și instituțiile de forță din Republica Moldova”, explică deputatul Alaiba în apel.

Vedeți mai jos întregul „APEL către comunitatea internațională cu privire la necesitatea impunerii sancțiunilor personale asupra lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, si oferirea asistenței în urmărirea și recuperarea activelor dobândite ilegal”:

Parlamentul Republicii Moldova, în calitate de organism legislativ suprem al poporului și unică autoritate legislativă a țării, potrivit art. 6 al Constituției Republicii Moldova, confirmat în această funcție a sa în rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, face apel către comunitatea internațională în a susține în continuare democrația din Republica Moldova și lupta împotriva corupției de la cel mai înalt nivel.

Prin votarea declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova, Parlamentul Republicii Moldova a dat o apreciere clară a stării periculoase în care se află democrația din țara noastră infectată de corupție.

Învestirea noului guvern al Republicii Moldova și aruncarea partidelor oligarhice în opoziție a pus începutul unui proces de eliminare a influenței oligarhice din instituțiile de stat ale Republicii Moldova. Totuși, acest proces nu este nici unul ușor, nici de scurtă durată. În același timp, pentru succesul anchetelor și a exercițiului de recuperare a banilor furați prin metode corupte de la cetățenii Republicii Moldova, se impun acțiuni urgente.

Rezistența elementelor oligarhice din sistem este mare, iar multe instituții rămân inerte în a acționa hotărât pentru a proteja democrația și statul de drept, a investiga corupția, a-i pedepsi pe cei responsabili și a recupera activele fraudate.

Cei condamnați si suspectați de delapidări de miliarde de lei, între timp, au reușit să fugă din țară. Ilan Șor, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, este un asemenea caz. Fiind principalul suspect în furtul unui miliard de Dolari SUA, lucru confirmat de rapoartele Kroll-1 și Kroll 2, care îl identifică drept actorul central într-o operațiune masivă de furt si spălare de bani, Ilan Sor a fost condamnat la 21 iunie 2017 la 7 ani și 6 luni în dosarul furtului bancar. Furtul unui miliard de dolari SUA, echivalent cu 14% din Produsul Intern Brut, a avut efecte devastatoare pentru economia Republicii Moldova. În timp ce autoritățile regimului precedent și-au arătat complicitatea tăcită, această fraudă a fost pusă pe umerii cetățenilor, care o vor compensa din impozitele proprii timp de un sfert de secol.

Este condamnabil și simptomatic faptul că procuratura anticorupție a cerut mandat de arest și anunțarea în căutare a sus-numitului Ilan Șor abia după ce acesta a părăsit țara. Acest fapt ilustrează, o dată în plus, inacțiunea complicitară a instituțiilor Republicii Moldova aflate in continuare sub influența fostului regim în a face justiție adevărată.

Până recent, Republica Moldova era un exemplu clar cum corupția poate ajunge să distrugă o democrație până la ruine. Având o singură strategie de supraviețuire, să rămână la guvernare pentru totdeauna, regimul lui Vladimir Plahotniuc a recurs la multiple abuzuri, iar crimele acestui regim abia încep să fie cunoscute societății.

Vladimir Plahotniuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, se face direct responsabil de capturarea statului Republica Moldova. Utilizând șantajul, intimidările și persecutările pentru a elimina oponenții, Plahotniuc a promovat un stil de guvernare netransparent, nedemocratic, unde corupția și interesele personale erau superioare legii și instituțiilor. Instituțiile subordonate politic erau utilizate pentru un singur scop – avansarea, protejarea și menținerea intereselor private ale lui Plahotniuc. Instituțiile capturate de Plahotniuc au fost utilizate brutal pentru facilitarea multiplelor acte de corupție, printre care furtul unui miliard de Dolari SUA, spălări de bani, contrabandă, achiziții publice și multe altele. Aceste crime sunt mult mai mari decât hotarele Republicii Moldova, motiv din care implicarea deplină a comunității internaționale este indispensabilă. Suntem obligați să pedepsim actele de corupție și abuzurile comise împotriva cetățenilor uneia din cele mai sărace țări din Europa și să le întoarcem oamenilor banii furați.

Fiind conștienți de faptul că principalul lucru pe care îl așteaptă cetățenii noștri este o luptă veritabilă cu corupția și de faptul că la moment instituțiile statului Republica Moldova, în special Procuratura Generală, sistemul judecătoresc, Centrul Național Anticorupție, nu au dat încă dovadă de un nivel suficient de independență în a acționa hotărât, noi, deputații Parlamentului Republicii Moldova, conștienți de importanța unor acțiuni urgente, facem acest apel către comunitatea internațională.

Pornind de la dezideratul restabilirii unei justiții corecte, de la angajamentul nostru față de cetățeni de a recupera activele furate și de a-i pedepsi pe cei responsabili, Parlamentul Republicii Moldova:

  • Denunță inacțiunea procurorilor și judecătorilor implicați în investigarea cazului Ilan Șor și califică activitatea lor drept obstrucționare a efortului de a face justiție,
  • Condamnă inacțiunea de ani de zile în investigarea crimelor propagate de regimul Plahotniuc.
  • Încurajează Procurorul General să solicite Parlamentului Republicii Moldova ridicarea imunității parlamentare a deputaților Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.
  • Amintește că o bună parte a lichidităților deturnate au fost investite într-o luptă electorală murdară și netransparentă, rezultat al căreia Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și câțiva asociați ai lor devin deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

În același timp, recunoscând faptul că fără o contribuție activă a comunității internaționale, un exercițiu de identificare și recuperare a activelor furate va fi imposibil, Parlamentul Republicii Moldova:

  • Face apel către Statele părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției să acorde noului guvern al Republicii Moldova cea mai amplă cooperare și asistență judiciară în recuperarea bunurilor furate în baza principiilor din Capitolul 5 al Convenției.
  • Face apel către organismele specializate din diverse jurisdicții indicate în rapoartele Kroll-1 și Kroll-2 (Letonia, Lituania, Estonia, Marea Britanie, Germania, Italia, Elveția, Austria, Cehia, Cipru, Grecia, Turcia, Suedia, România, Belgia, Olanda, Finlanda, Croația, Luxemburg, Portugalia, Hong Kong, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Israel, Emiratele Arabe Unite, Republica Populară Chineză și altele), să inițieze anchete independente în afacerile și activele deținute de Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și companiile afiliate acestora, urmând stabilirea legalității provenienței si rulajului banilor,
  • Face apel către instituțiile financiare private din diferite jurisdicții să coopereze cu autoritățile naționale în scopul identificării rapide a intereselor ascunse ale lui Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și asociaților lor.
  • Face apel către comunitatea internațională de a impune sancțiuni personale asupra deputatuților Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, în baza faptelor descrise mai sus.

Avem marea sarcină de a restabili încrederea cetățenilor noștri în actul justiției, iar pentru ca justiția să aibă loc, avem nevoie de implicarea maximă a comunității internaționale, pentru că fostul regim mai controlează actori importanți din sectorul judiciar și instituțiile de forță din Republica Moldova.

Cerem Procuraturii Generale și Ministerului Justiției să solicite imediat asistența judiciară bilaterală statelor membre ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției în identificarea aflării locului condamnatului Ilan Sor, și al lui Vladimir Plahotniuc precum și cooperarea în recuperarea bunurilor însușite ilegal de către aceștia.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să facă demersuri către statele partenere în vederea aplicării sancțiunilor personale împotriva condamnatului Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și complicilor săi, inclusiv restricții de călătorie și înghețarea de fonduri.

Ne asumăm să depunem toate eforturile în a corecta starea de lucruri din justiție, în a arăta cetățenilor noștri o luptă veritabilă împotriva corupției, în a ne construi instituții independente și a implementa legislația din domeniu, dar aportul imediat al partenerilor noștri internaționali este indispensabil în aceste momente decisive pentru viitorul țării noastre.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Teodor 22.07.2019 14:17

В прокуратуре Швейцарии нет никаких уголовных дел на экс-лидера ДПМ Владимира Плахотнюка. Об этом NM 10 июля сообщили в прокуратуре Швейцарии в ответ на запрос.

Ion 22.07.2019 15:12

Narcomanul asta mai bine cum a ajuns deputat acolo unde nu stie nici cainii de el, sa intrebe cineva sa vedetui ce poveste va spune, sau au adunat toti imbecilii la guvernarea actuala.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md