03:55:44 31.05.2023
Stiri

Zelenski a dat ORDINUL. Armata începe CONTRAOFENSIVA în sudul Ucrainei. Autoritățile au cerut populaţiei să părăsească de urgenţă teritoriile ocupate de ruși. Vor fi folosite lansatoarele HIMARS, spaima armatei lui Putin

Actualitate 11.07.2022 12:37 Vizualizări6025 Autor: Ziarul National
Zelenski a dat ORDINUL. Armata începe CONTRAOFENSIVA în sudul Ucrainei. Autoritățile au cerut populaţiei să părăsească de urgenţă teritoriile ocupate de ruși. Vor fi folosite lansatoarele HIMARS, spaima armatei lui Putin


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat ordin armatei să elibereze regiunile de coastă din sudul ţării, iar în acest sens autorităţile ucrainene au cerut luni populaţiei din regiunile Herson și Zaporojie, care se află în continuare în zonele ocupate de trupele rusești, să părăsească de urgenţă aceste teritorii, pentru a nu fi afectată de contraofensiva pe care Kievul intenţionează să o lanseze pentru a le recuceri, relatează EFE şi Unian, citate de Agerpres.

Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile în legătură cu o preconizată contraofensivă.

Vereşciuk a lansat acest apel către populaţie în timpul unui program informativ maraton difuzat zilnic de toate televiziunile ucrainene, potrivit agenţiilor de presă locale. Regiunile Herson şi Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, au fost parţial ocupate de forţele ruse la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Ambele regiuni se învecinează cu peninsula Crimeea - ocupată şi anexată de Moscova în 2014 - iar în unele dintre localităţile de aici trupele invadatoare au instalat deja administraţii subordonate Moscovei.

„Nu ştiu în ce interval de timp va fi (această contraofensivă). Dar ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo", a vicepremierul ucrainean. La ora actuală, "este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor", a explicat responsabilul guvernamental, subliniind că civilii nu trebuie să devină un „scut uman” între forţele de apărare ucrainene şi trupele ocupante.

„Lansăm un apel către cetăţeni să plece în orice direcţie, inclusiv prin Crimeea ocupată”, a îndemnat Irina Vereşciuk.

De asemenea, Vereşciuk a declarat că aproximativ 30% din populaţia din regiunile ocupate de Rusia nu trece de aşa-zisul proces "de filtrare efectuat de invadatori" într-o referire voalată că aceşti cetăţeni ar putea fi ucişi de către ocupanţi.

„Ruşii îi duc în subsoluri pe oamenii pe care îi consideră periculoşi", iar aceştia sunt în majoritate bărbaţi, a adăugat ea, deşi nu a dat mai multe detalii despre acest subiect.

Consiliul regional Herson a îndemnat, de asemenea, în ultimele ore locuitorii regiunii să părăsească teritoriul capturat de inamic, iar cei care nu pot, să se ascundă în adăposturi şi să-şi facă stocuri de hrană şi apă.

„Lansatoarele HIMARS fac o diferență URIAȘĂ pe câmpul de luptă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat ordin armatei să elibereze regiunile de coastă din sudul ţării de sub ocupaţia trupelor ruse, iar în acest scop Ucraina îşi consolidează forţele ce vor fi dotate cu echipamente occidentale, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznic într-un interviu pentru The Sunday Times.

Potrivit ministrului, preşedintele a însărcinat conducerea militară superioară să elaboreze planuri de eliberare a teritoriilor ucrainene ocupate temporar (în sudul ţării), întrucât acestea sunt de o importanţă vitală pentru economia Ucrainei, notează Unian.

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) donate de Occident fac o diferență „uriașă" pe câmpul de luptă, după ce un oficial american de rang înalt a declarat că administrația Biden va trimite încă patru HIMARS ca parte a unui pachet de armament în valoare de 400 de milioane de dolari.

„HIMARS au făcut deja o diferență URIAȘĂ pe câmpul de luptă", a scris Oleksii Reznikov pe Twitter.

„Mai multe astfel de arme, precum și muniție și echipament ne vor spori forța și vor ajuta la demilitarizarea statului terorist. Apreciez foarte mult eforturile depuse de președintele SUA și secretarul american al apărării pentru a sprijini lupta Ucrainei pentru libertate!", a adăugat el.

Casa Albă a spus vineri că noul pachet de armament va include patru HIMARS suplimentare și mai multă muniție, ceea ce va ridica la 12 numărul total al acestor sisteme trimise în Ucraina.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md