Recean EXPLICĂ de ce „Moldovagaz” nu va mai livra și factura gazele: „Întreprinderea responsabilă de furnizarea gazului pentru R. Moldova să fie o companie a statului și nu o companie controlată de Rusia”


„Obiectivul nostru este ca întreprinderea principală responsabilă de furnizarea gazului pentru Republica Moldova să fie o companie a statului și nu o companie controlată de Rusia”, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean, după ce Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis astăzi, 23 mai, desemnarea companiei SA „Energocom” în calitate de furnizor cu obligații de serviciu public, pentru o perioadă de trei ani.
Potrivit lui Recean, statul, și anume compania statului „Energocom”, preia controlul asupra infrastructurii de asigurare cu gaz a R. Moldovaț, începând cu 1 august 2025”
„Ce anume se schimbă? „Energocom” va prelua de la „Moldovagaz” serviciul de livrare și facturare a gazelor pentru toate gospodăriile din Republica Moldova. Schimbarea se va face automat de la 1 august. Anterior, „Moldovagaz”, deținută majoritar de „Gazprom”, avea controlul asupra celor 3 activități - de furnizare, transport și distribuție a gazelor naturale. Obiectivul nostru este ca întreprinderea principală responsabilă de furnizarea gazului pentru Republica Moldova să fie o companie a statului și nu o companie controlată de Rusia”, a explicat Recean.
Citește și: Rusia PIERDE o pârghie importantă de a ȘANTAJA R. Moldova. S.A. „Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, NU mai este furnizor cu obligații de serviciu public: „S.A. „Energocom” va furniza gaze naturale consumatorilor finali”
În același context, premierul Recean a subliniat că această separare a activităților de furnizare, distribuție și transport a gazelor naturale este importantă pentru stat, dar și o acțiune din Pachetul energetic III, pe care R. Moldova s-a angajat să-l implementeze (așa-numitul unbundling).
„În anul 2023, am realizat prima etapă, iar rețelele de transport al gazelor deținute de „Moldovagaz” au fost transmise în locațiune pentru 5 ani către „Vestmoldtransgaz”. Tot procesul urma să fie încheiat în 2026, pentru că până atunci era valabil contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, a adăugat oficialul.
Sursa citată a amintit că Rusia a oprit complet livrările de gaz în R. Moldova (stânga Nistrului) pe 1 ianuarie 2025, iar acest fapt a grăbit luarea unei decizii.
„Însă, odată ce „Gazprom” a oprit livrările complet din 1 ianuarie 2025, acest termen nu mai este valabil și ANRE a reluat procedura de separare a activităților din sectorul de gaze. Astfel, azi ANRE a desemnat „Energocom” drept furnizor cu obligații de serviciu public pentru 3 ani. Acest proces va avea loc automat, iar cetățenii nu trebuie să facă nicio procedură în plus”, a conchis premierul Recean.
Amintim că R. Moldova (malul drept al Nistrului) nu primește gaz de la „Gazprom” încă începând cu luna decembrie 2022. De atunci, toate volumele de gaze naturale furnizate de SAP „Gazprom”, în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, au fost redirecționate de SA „Moldovagaz” către regiunea transnistreană a R. Moldova.
Rușii pretind o datorie de 709 milioane de dolari pentru gazele livrate în dreapta Nistrului, iar Chișinăul nu o recunoaște după ce un audit internațional a arătat că aceasta nu este reală.









































































