PSRM și Dodon vor să EXCLUDĂ diaspora din procesul decizional din R. Moldova? „Votul în afara republicii e o problema care va fi analizată minuțios și noi, socialiștii, vom veni cu propuneri în timpul apropiat”
Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și Igor Dodon insistă că Maia Sandu ar fi doar președintele „diasporei”, în pofida faptului că șefa statului a obținut peste 930 de mii de voturi în turul II al alegerilor prezidențiale, dintre care peste 658 de mii pe teritoriul R. Moldova. Potrivit lui Dodon, cetățenii plecați din varii motive peste hotare nu ar trebui să decidă cine e președintele și partidul de guvernământ în R. Moldova.
„Noi, de fapt, am câștigat moral și politic. Alexandr Stoianoglo a fost ales președinte de tară, de cetățenii care locuiesc aici, acasă. El este președintele ales în R. Moldova, spre deosebire de Maia Sandu, care a rămas un președinte doar al diasporei. Un subiect separat, la care s-au referit majoritatea cetățenilor, este votul în afara țării, o problema care va fi analizată minuțios și noi, socialiștii vom veni cu o poziție și propuneri în timpul apropiat”, a declarat astăzi Dodon, cu referire la diasporă.
Potrivit lui Dodon, deciziile trebuie luate doar de cetățenii care ar locui permanent pe teritoriul R. Moldova.
„Trebuie să înțelegem cu toții: Republica Moldova va trăi după cum doresc locuitorii ei sau după voia celor care de mai mulți ani nu locuiesc aici? Știu că este o temă sensibilă, de la care alți politicieni se eschivează, dar ea ține de fundamentele politicii moldovenești”, a mai spus Dodon, care a evitat, însă, să se pronunțe asupra cumpărării voturilor, cu bani din Federația Rusă, în favoarea candidatului susținut de socialiști, ale celor care locuiesc „permanent” pe teritoriul statului.
Amintim că Maia Sandu a fost votată de 930 131 de cetățeni ai R. Moldova în turul II al alegerilor prezidențiale, dintre care 271 843 din diasporă. De partea cealaltă, candidatul sprijinit de socialiști, Alexandr Stoianoglo, a obținut 750 430 de voturi, inclusiv 56 008 din partea moldovenilor stabiliți peste hotare.
Peste 327 de mii de cetățeni ai R. Moldova aflați peste hotare și-au exercitat dreptul la vot pe 3 noiembrie, un număr-record în istoria R. Moldova.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”