05:36:37 23.07.2024
Stiri

VIDEO // Șeful ASP reclamă presiuni de la Președinție pentru anularea licitației de jumătate de miliard de lei privind achiziționarea de blanchete pentru buletinele de identitate și pașapoarte: „Nu există temei juridic”

Actualitate 01.07.2021 14:41 Vizualizări4537 Autor: Ziarul National
VIDEO // Șeful ASP reclamă presiuni de la Președinție pentru anularea licitației de jumătate de miliard de lei privind achiziționarea de blanchete pentru buletinele de identitate și pașapoarte: „Nu există temei juridic”


UPDATE // Directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, a fost chemat de două ori la ședințe organizate de consilieri prezidențiali pentru a fi informat despre riscurile vizavi de licitația de jumătate de miliard de lei cu privire la achiziționarea blanchetelor pentru buletinele de identitate și pașapoartele moldovenești, anunță Președinția.

Declarațiile lui Zara despre pretinse presiuni exercitate de consilierii prezidențiali Ana Revenco și Veaceslav Negruță, făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presă, ar fi o reacție la faptul că Președinția a sesizat Procuratura Generală vizavi de tranzacția pusă la cale de ASP, acuză instituția condusă de Maia Sandu.

„Confirmăm că directorul ASP a fost invitat la două ședințe protocolare, pornind de la informațiile parvenite la adresa Președinției privind riscurile identificate în raport cu securitatea actelor oficiale. Scopul ședințelor a fost de a-i aduce la cunoștință elementele de acțiuni concertate, cu riscuri majore de corupție, în cazul licitației blanchetelor pentru actele oficiale. I s-a recomandat să nu demareze achiziția până nu vor fi elucidate toate riscurile care planează asupra acesteia. Cel mai probabil, reacția dânsului a venit ca urmare a faptului că Președinția a sesizat Procuratura pe acest caz. Totodată, în cadrul ședințelor, directorului i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP, justificarea prezentată fiind neconvingătoare”, se arată într-o reacție a Președinției.

Șeful Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara, numit în funcție în luna mai 2020 de către Guvernul Chicu, reclamă presiuni din partea a doi consilieri prezidențiali în ceea ce privește licitația privind achiziționarea de blanchete pentru buletinele de identitate și pașapoartele moldovenești.

Zara a povestit astăzi, într-o conferință de presă, că a fost invitat la Președinție de către consilierii Ana Revenco și Veaceslav Negruță, care i-ar fi spus „cu text deschis” să anuleze licitația al cărui cost este de 498,356 de milioane de lei.

„Nu există temei juridic pentru anularea licitației”, a declarat Vladislav Zara.

Directorul de la ASP a declarat că R. Moldova riscă să nu mai poată elibera pașapoarte din luna septembrie curent, fiindcă în stoc mai sunt doar 128 de mii de blanchete, în timp ce solicitările la acest serviciu pe timp de vară este în creștere.

Numai în luna iunie curent au fost eliberate 63 de mii de pașapoarte noi, în timp ce anual sunt eliberate câte circa 400 de mii de pașapoarte cetățenilor R. Moldova.

„În prezent, circa un milion de persoane nu dețin un pașaport valabil. Pe parcursul anului 2021, la peste 320 mii de pașapoarte expiră termenul de valabilitate”, a argumentat Zara necesitatea achiziției de blanchete.

CITIȚI și TABEL // Cât costă, începând cu 1 iulie, eliberarea unui buletin de identitate, a unui pașaport sau altor acte de stare civilă: O căsătorie „de urgență” - 5 460 de lei

Aceeași sursă a adăugat că la licitația desfășurată de un grup de lucru din cadrul ASP, „în conformitate cu prevederile legale”, au participat mai multe firme din România, Lituania, Germania și Ungaria, iar cel mai mic preț l-a propus o companie înregistrată peste Prut.

Astfel, costul unui buletin de identitate al R. Moldova este de 6 euro (1,4 euro costă buletinele de tip vechi din România care vor fi schimbate de la 15 august curent și vor costa 15 euro), iar al unui pașaport - de 39 de euro (52 de euro un pașaport eliberat în România).

Menționăm că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a sesizat recent Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate să oprească o achiziție de jumătate de miliard de lei, bani destinați pentru procurarea a 1,5 milioane de blanchete pentru perfectarea pașapoartelor, deoarece la mijloc ar fi o schemă de jecmănire a cetățenilor R. Moldova. În spatele acestei scheme ar sta un om apropiat liderului socialiștilor Igor Dodon - Alexandru Vîlcu.

„Solicit instituțiilor de stat să folosească toate căile legale pentru a opri licitația frauduloasă de 500 de milioane de lei de la Agenția Servicii Publice. Această licitație nu este nimic altceva decât o schemă de jecmănire a cetățenilor R. Moldova. Este vorba de furtul din buzunarul cetățenilor la eliberarea pașapoartelor și actelor de identitate. Potrivit informațiilor confirmate de mai multe surse, pentru fiecare pașaport eliberat un moldovean ar fi furat cu aproape 300 de lei, adică 30% din prețul achitat pentru eliberarea unui pașaport. Acest lucru se întâmplă din cauza unui contract păgubos semnat de ASP cu câțiva ani în urmă, pe vremea când instituția era condusă de oamenii lui Plahotniuc. Acum, oamenii lui Dodon care conduc ASP-ul vor să continue schema. Prin această achiziție publică de jumătate de miliard de lei, se încearcă aranjarea licitației pentru ca aceeași companie care a livrat blanchetele pentru pașapoarte în timpul guvernării lui Plahotniuc să câștige și acum licitația”, a declarat Radu Marian.

Vladislav Zara a pus aceste acuzații pe seama campaniei electorale care este în plină desfășurare în R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md