18:17:15 19.05.2024
Stiri

SA „Moldovagaz” anunță când ar putea avea loc MICȘORAREA tarifelor la gazele naturale. Prețul pentru luna DECEMBRIE va fi de 430 de dolari mia de metri cubi, deși autoritățile anunțau anterior că va fi sub 400 de dolari

Actualitate 10.11.2021 12:56 Vizualizări2276 Autor: Ziarul National
SA „Moldovagaz” anunță când ar putea avea loc MICȘORAREA tarifelor la gazele naturale. Prețul pentru luna DECEMBRIE va fi de 430 de dolari mia de metri cubi, deși autoritățile anunțau anterior că va fi sub 400 de dolari Captură privesc.eu


Tariful de 11,08 lei pentru metrul cub de gaze, care a fost stabilit ieri de Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) la solicitarea „Moldovagaz”, ar putea fi micșorat abia peste șase luni, adică nu mai devreme de 1 aprilie 2022. Reducerea tarifului s-ar putea produce doar în cazul în care prețul la gaze va scădea pa piața internațională, a declarat astăzi directorul general al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Ceban, această majorare, de la 4,29 de lei la 11,08 lei, este „dureroasă” pentru cetățeni, dar necesară, deoarece acoperă cheltuielile pentru livrarea gazelor naturale în lunile octombrie și noiembrie curent.

„Noi am ajustat doar costurile de achiziție, volumele și cursul valutar. Dacă și cotațiile pe piață se vor schimba, de exemplu până la 1 aprilie a anului viitor, atunci vom acționa și vom cere revizuirea tarifului. Dacă nu se va întâmpla asta, atunci vom menține aceste tarife pe parcursul întregului an. Este o prognoză estimativă. Ca să nu venim în fiecare lună, am făcut o medie pentru acest an. Dacă vor exista condiții de micșorare, vom cere rectificarea tarifului. Acum nu vedem premise de micșorare”, a precizat Vadim Ceban.

Acesta nu crede că tariful la gaze trebuie ajutat în fiecare lună.

„Acum au existat premise de a majora. Acoperim două luni din acest an și o lună din anul viitor, trebuie să plătim 100% pentru a menține echilibrul. Noi putem să ne adresăm la ANRE în fiecare lună, dar nu cred că este bine așa. Cred că prețul ar trebui reglementat anual. Devieri de preț pot fi, dar de plus-minus 3%. Să treacă iarna și apoi vom vedea”, a precizat Ceban.

Sursa citată a mai spus că prețul de import al gazului pentru luna decembrie va fi de 430 de dolari pentru mia de metri cubi, deși anterior vicepremierul Andrei Spînu dădea asigurări că va fi de cel mult 400 de dolari.

„Urmează perioada de verificare a calculelor și confirmare a prețului de achiziție (ANRE trebuie să se pronunțe până la 30 noiembrie curent - n.r.). Deocamdată nu au fost revizuite tarifele pentru transport, pentru distribuție și furnizare. Vom prezenta calculele respective la ANRE. Noi am încercat să nu punem acum o presiune suplimentară pe consumatori, iar din acest motiv suma devierilor financiare va fi amânată.Tariful de 11,08 lei este mare, noi recunoaștem că tariful este mare. „Moldovagaz” nu va introduce în cost, pentru consumatorii finali, devierile financiare negative acumulate până acum”, a punctat Ceban.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md