00:28:26 05.12.2021
Stiri

Marina Tauber, despre „DIVERSIUNEA” care ar fi fost pusă la cale pentru ca „să nu ajungă în fruntea Primăriei Bălți”: „Vor să-l facă PRIMAR pe candidatul PAS, Boris Marcoci, care a luat doar 10%. Grigorișin se va retrage ca să-și salveze pielea”

Actualitate 24.11.2021 12:02 Vizualizări1869 Autor: Ziarul National
Marina Tauber, despre „DIVERSIUNEA” care ar fi fost pusă la cale pentru ca „să nu ajungă în fruntea Primăriei Bălți”: „Vor să-l facă PRIMAR pe candidatul PAS, Boris Marcoci, care a luat doar 10%. Grigorișin se va retrage ca să-și salveze pielea”


Actualul viceprimar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, clasat al doilea în primul tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul de la nordul republicii, ar urma să se retragă din cursa electorală, iar în locul său va concura candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Boris Marcoci, care a acumulat în jur de 10 la sută pe 21 noiembrie curent. Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de candidatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, care a acumulat în primul tur circa 48 la sută din voturile bălțenilor ieșiți la urnele de vot.

„Vreau să comunic un lucru important pentru bălțeni. Anume ei urmează să fie victimele unei mari diversiuni, prin care se încearcă să li se fure viitorul. Actuala puterea încearcă să mă excludă din cursa electorală, după ce s-a convins că anume eu voi câștiga alegerile pentru Primăria Bălți. Se încearcă schimbarea rezultatului din turul II al alegerilor programate pe 5 decembrie în favoarea candidatului PAS, Boris Marcoci. Da, da, Boris Marcoci care a acumulat 10 la sută și s-a clasat pe locul al treilea la alegerile de duminică. Cum e posibil așa ceva? Puțini au observat un detaliu enunțat ieri de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Autoritatea electorală a decis, fără nicio bază juridică, un lucru foarte grav, îndreptat anume pentru alegerile din Bălți. În decizia CEC se spune: „Dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura cu participarea candidatului rămas și a următorului candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur”. Deci, dacă se retrage Nicolai Grigorișin, atunci în turul II îi va lua locul candidatul PAS”, a precizat Mariana Tauber.

Sursa citată a subliniat că s-ar fi ajuns la o înțelegere deja cu Grigorișin să se retragă și, astfel, autoritățile vor închide ochii la ilegalitățile pe care le-ar fi comis acesta. „El știe că pierde în fața mea și vrea să-și salveze pielea. Dar o asemenea prevedere aprobată ieri de CEC nu se regăsește în Codul Electoral, nu există o hotărâre a Parlamentului în acest sens. Ei vor să mă excludă pe mine din cursa electorală, iar Marcoci, care a luat un rezultat mizer, să devină primar de Bălți”, a punctat Marina Tauber.

Reprezentantul candidatului Partidului „ȘOR”, avocatul Vadim Banaru, a subliniat că precizarea făcută ieri de CEC nu este prevăzută de Codul Electoral, de lege sau alt act normativ.

„Această precizare pare o depășire a atribuțiilor. Este cel puțin dubios ceea ce se întâmplă, deoarece e o acțiune în afara legii. CEC-ul nu poate interpreta o lege, care indică clar și expres că, în cazul în care un concurent electoral se retrage, atunci acesta este radiat din buletinul de vot. Rămân ceilalți candidați. În cazul de față - unul singur. Noi nu încercăm să aducem învinuiri cuiva, să atacăm, dar vrem să înțelegem ce se întâmplă. E cert că ceva nu e în regulă. Apriori, nu e corect ca un concurent electoral care a ocupat locul III sau IV să vină în turul II în locul altui concurent electoral. Pentru că el vine cu totul din altă competiție, din faza turului întâi. CEC-ul, aproape cu text deschis, sugerează că locul III, deținut de Boris Marcoci, va deveni locul II, în cazul în care se retrage Nicolai Grigorișin. PAS îi netezește drumul lui Marcoci ca să ajungă în turul II. E dubios ce se întâmplă, dar suntem încrezători că actualii membri CEC sunt profesioniști și vor respecta buchea legii”, a conchis avocatul.

Candidata Partidului „ȘOR” a sesizat misiunile diplomatice străine în legătură cu acest fapt.

Amintim că, potrivit precizărilor făcute de CEC, în buletinele de vot vor fi înscriși primii doi candidați, care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021.

„Înscrierea în buletin a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin. Dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura cu participarea candidatului rămas și a următorului candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur”, a explicat autoritatea electorală centrală.

Candidatul PAS, Boris Marcoci, dar și Nicolai Grigorișin, nu au comentat, deocamdată, declarațiile făcute de Marina Tauber.

Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 48 la sută din sufragii. Pe 5 decembrie va avea loc cel de-al II-lea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolai Grigorișin, care în primul tur a acumulat puțin peste 20 la sută din sufragii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md