17:01:36 18.05.2022
Stiri

Legea cetățeniei contra investiții, ABROGATĂ cu 80 de voturi în Parlament: „A adus prejudicii serioase de imagine Republicii Moldova”

Actualitate 18.06.2020 16:20 Vizualizări2016 Autor: Ziarul National
Legea cetățeniei contra investiții, ABROGATĂ cu 80 de voturi în Parlament: „A adus prejudicii serioase de imagine Republicii Moldova”


Cetățenia R. Moldova nu mai poate fi obținută contra bani.

Parlamentul a abrogat astăzi, cu 80 de voturi, la inițiativa deputaților PAS și PPDA, modificările controversate la Legea cetățeniei care prevedeau acordarea cetățeniei moldovenești contra investiții.

„Era o lege păguboasă, care nu a adus acel efect pe care l-au invocat la începuturi autorii. N-am văzut nicio explozie de investiții din partea doritorilor de a obține cetățenia R. Moldova. În schimb, a adus prejudicii serioase de imagine Republicii Moldova, creând posibilitatea pentru unele persoane să intre pe ușa din spate în spațiul Schengen”, a declarat astăzi în Parlament deputatul PAS, Igor Grosu.

Legislatorul a adăugat că abrogarea acestei legi este cea de-a doua condiționalitate, după Legea privind activitatea organizațiilor necomerciale, votată săptămâna trecută, privind deblocarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară de la UE în sumă de 600 de milioane de lei.

Menționăm că autoritățile au anunțat că, prin intermediul Programului cetățenie prin investiție, opt persoane au primit cetățenia Republicii Moldova, achitând în bugetul de stat peste 550 de mii de euro în total, toate actele fiind semnate de actualul președinte Igor Dodon.

Datele firmei „Henley & Partners”, partenerul Guvernului în acest program, arăta că în prezent sunt procesate dosarele altor 34 de candidați, acestea având potențialul unei investiții de 3,755 de milioane de euro în bugetul Republicii Moldova.

Anterior, experții atrăgeau atenția asupra riscului ca persoane cu trecut dubios din alte state să devină cetățeni ai R. Moldova sau ca cei implicați în furtul miliardului să cumpere proprietăți acasă, prin interpuși, din banii furați din sistemul bancar, în baza acestui program. Totodată, au existat deputați care declarau că, din cauza acestei legi, R. Moldova ar putea rămâne fără sistemul liberalizat de vize cu UE.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md