04:29:44 11.04.2021
 
Stiri

DECIS // Se ÎNCHID școlile din R. Moldova. Lecțiile vor fi EXCLUSIV ONLINE în toate instituțiile de învățământ. Persoanele care vor traversa frontiera R. Moldova vor fi OBLIGATE să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19

Actualitate 26.02.2021 18:57 Vizualizări8854 Autor: Ziarul National
DECIS // Se ÎNCHID școlile din R. Moldova. Lecțiile vor fi EXCLUSIV ONLINE în toate instituțiile de învățământ. Persoanele care vor traversa frontiera R. Moldova vor fi OBLIGATE să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19


Procesul de studii în R. Moldova în instituţiile publice și private de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior se va desfășura exclusiv online începând cu 1 martie curent.

Decizia a fost luată astăzi de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), fiind determinată de situația epidemiologică din R. Moldova care se agravează.

„În timp ce în țările din regiunea europeană se atestă, în ultimele săptămâni, o micșorare a numărului de cazuri noi până la 50%, în R. Moldova se înregistrează o creștere esențială a numărului de cazuri noi și creșterea ponderii testelor pozitive. Deja zilnic se înregistrează un număr mediu de 20 de decese. Prin urmare, CNESP a aprobat decizia de institui un regim special de activitate la nivel național, în perioada 1-15 martie 2021, inclusiv”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului R. Moldova.

Astfel, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, extraşcolar, profesional tehnic şi superior procesul de studii se va desfășura în regim online. Olimpiadele școlare nu vor mai putea fi organizate cu prezența fizică a persoanelor.

Totodată, se interzice prezența spectatorilor la activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură, iar transportul public în municipiul Chișinău va fi sistat în zilele de sâmbătă și duminică. Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău va stabili un regim de circulație limitat al transportului public în raza municipiului.

Instituțiile publice și cele private vor asigura un regim special de lucru, prin atragerea la serviciu a personalului strict necesar, pentru ceilalți se va dispune munca la distanță.

CNESP a mai decis că, începând cu 5 martie, persoanele care vor traversa frontiera R. Moldova, pe sensul de intrare, vor fi obligate să prezinte rezultatul testului PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Excepție fac copiii până la 5 ani, conducătorii auto ai vehiculelor rutiere de transport marfar şi ai vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor/navelor, brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului.

Conaționalii care nu vor avea efectuat testul vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile, indiferent de zona din care vin.

Menționăm că aprobarea măsurilor de restricție este argumentată de sporirea incidenței, creșterea ratei contagiozității, creșterea numărului de teritorii clasificate în cod roșu de alertă, creșterea numărului formelor grave ale bolii, creșterea numărului de decese, sporirea numărului de teste pozitive la virusul SARS-CoV-2, creșterea numărului de forme asimptomatice și răspândirea comunitară.

Autoritățile au anunțat astăzi un număr-record de decese înregistrate într-o singură zi - 28, iar bilanțul morților a urcat la 3 899.

Până în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate 183 338 de persoane infectate cu COVID-19 , iar 164 888 au fost tratate.

Astăzi în spitale erau internați 3 541 de pacienți, dintre care 306 în stare extrem de gravă, iar 57 conectați la aparate de respirație asistată.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află acum 9 018 persoane.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md