08:44:43 24.09.2021
Stiri

Filat deschide PARANTEZE privind plecarea de la șefia PLDM. „Nu fac parte din categoria celor care pleacă dintr-o funcție cu picioarele înainte”. Ex-premierul vorbește de noi TRĂDĂRI, dar și despre posibilitatea de a REVENI în politică

Actualitate 11.05.2021 22:15 Vizualizări20706 Autor: Ziarul National
Filat deschide PARANTEZE privind plecarea de la șefia PLDM. „Nu fac parte din categoria celor care pleacă dintr-o funcție cu picioarele înainte”. Ex-premierul vorbește de noi TRĂDĂRI, dar și despre posibilitatea de a REVENI în politică


Fostul premier Vlad Filat susține că sunt mai multe motive care au stat la baza deciziei sale de a se retrage de la șefia Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), dar nu exclude că într-o zi va reveni în politica mare. De asemenea, acesta a recunoscut că nu va putea pretinde la funcția de deputat, deoarece are antecedente penale.

„A fost o decizie bine gândită de către mine. Nu fac parte din categoria celor care pleacă dintr-o funcție sau alta cu picioarele înainte. Am capacitatea de a lua decizii, inclusiv de retragere, de a face un pas în urmă atunci când situația o impune. Sunt și motive de ordin personal, însă la baza acestei decizii este situația creată la nivel politic și, în particular, în raport cu mine. Eu nu mi-am dorit ca în aceste alegeri, la fel ca și la scrutinul prezidențial, să fiu subiect electoral”, a declarat Filat în această seară, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

De asemenea, fostul premier a recunoscut că nu va putea să se regăsească pe lista PLDM la alegerile parlamentare din 11 iulie.

„Răspunsul este foarte simplu – nu am posibilitatea sub aspect juridic. Este vorba de antecedente. Mai este o problemă la care nu m-am așteptat – respingerea de către Curtea Supremă de Justiție a recursului în anulare pe care l-am înaintat având la bază două comunicări CtEDO și o notă explicativă din partea Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului. Mai mult ca atât, este și o decizie a Curții Constituționale. Atunci când CSJ nu respectă deciziile CC, atunci ce vrem noi de la alte instituții… Plahotniuc nu este în R. Moldova, dar ceea ce reprezenta el și oamenii care îl reprezentau continuă să fie aici. Uitați-vă ce se întâmplă în instanțele de judecată, în Procuratură…”, a spus sursa citată.

Filat afirmă că va rămâne în continuare membru al PLDM, dar și membru al Consiliului Politic Național, organ care asigură conducerea partidului între congrese.

„Probabil trebuie de spus de ce Alexandru Bujorean este președinte interimar. Interimatul funcției este asigurat de unul dintre vicepreședinții formațiunii. Noi avem doi vicepreședinți – Iulian David și Alexandru Bujorean. Bujorean și-a dorit foarte mult acest lucru, iar domnul David – nu. Eu am lăsat lucrurile să se întâmple, fără a interveni”.

Întrebat dacă va reveni la șefia PLDM atunci când CtEDO îi va dreptate, Filat a lăsat o portiță deschisă.

„Eu nu știu, dar o să fiu foarte sincer. Dacă faci declarații de genul da sau nu, atunci ești pus în situația să răspunzi pentru asta. Rămâne să vedem. Eu, deocamdată, rămân în PLDM. Nu voi fi un simplu membru și mă voi implica în luarea deciziilor. Îmi voi expune punctul de vedere și voi insista asupra acestor puncte de vedere. Să nu se ajungă să se meargă pe emoții. Trebuie să fim raționali”.

De asemenea, Vlad Filat a vorbit de noi trădări în rândul apropiaților săi, la fel cum s-a întâmplat atunci când era prim-ministru.

„După ce mi-am dat demisia, iar partidul a luat act de demisie, m-am convins încă o dată, dar slavă Domnului că acum… Este dureros când oamenii în care ai încredere se dovedesc a fi… Cuvântul trădător e prea… Poți să trădezi patria. Cred că e vorba de ticăloșenie și lașitate. În această perioadă m-am convins că cei care strigă cel mai tare că sunt loiali, că sunt onești, că sunt cu tine până la sfârșit trădează cel mai dureros și în momentele cele mai neprielnice. Cei mai apropiați oameni au plecat, s-au dezis… Oamenii își manifestă calitățile atunci când au falsa înțelegere că au și puterea sau se grăbesc în anumite acțiuni și astfel își arată fața. Bine că s-a întâmplat acum, până la congres. Eu știu ce am de făcut acum”, a adăugat Filat.

Acesta a ținut să-l taxeze pe liderul interimar al PLDM, Alexandru Bujorean, care, fără a fi împuternicit de partid, a discutat cu „Partidul Schimbării”, condus de Ștefan Gligor, despre o formulă de participare în alegerile parlamentare anticipate.

În opinia lui Filat, PLDM ar trebui să meargă în aceste alegeri într-un bloc cu Platforma „Demnitate și Adevăr”. „Noi puteam și aveam tot dreptul să refacem blocul ACUM. Din păcate, cei din Platforma „DA” nu doresc acest lucru. Ceea ce ne-au propus ei este umilitor pentru noi”, a conchis Filat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md