03:30:23 19.04.2024
Stiri

DEZVĂLUIRILE unui deputat de la PAS: R. Moldova poate obține de la Federația Rusă un preț mai mic la gaze, dar pentru aceasta trebuie să facă și concesii POLITICE. „Acestea sunt INACCEPTABILE pentru R. Moldova”

Actualitate 12.01.2022 14:15 Vizualizări6272 Autor: Ziarul National
DEZVĂLUIRILE unui deputat de la PAS: R. Moldova poate obține de la Federația Rusă un preț mai mic la gaze, dar pentru aceasta trebuie să facă și concesii POLITICE. „Acestea sunt INACCEPTABILE pentru R. Moldova”


R. Moldova ar putea obține de la Federația Rusă un preț mai mic la gaze, dar pentru aceasta trebuie să facă mai multe concesii „necomerciale”, a dezvăluit astăzi deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian.

„Cu toți vrem un preț mai bun decât cel de pe piață, dar acest lucru ar însemn să facem anumite concesii „necomerciale” care sunt inacceptabile pentru Republica Moldova și care ar compromite substanțial reformele din țara noastră”, susține legislatorul.

Citește și: Rusia amenință R. Moldova cu SISTAREA livrării gazelor naturale, dacă nu va plăti în AVANS, conform contractului. Instituțiile publice, îndemnate să „raționalizeze consumul de gaz și energie electrică”, iar „Moldovagaz” ar putea contracta un credit

„Suntem în continuare într-o criză a gazelor naturale și ea se va încheia atunci când prețul european la gazele naturale va coborî la niveluri normale. În continuare, prețul de piață la gaze naturale este de cinci ori mai scump decât era înainte de pandemie (aprx. 1 000 USD/mia de m3 acum versus 200 USD până la pandemie - foto), iar în decembrie a ajuns chiar și la 2 200 dolari, de unde rezultă și un preț mai ridicat de achiziție pentru ianuarie 2022. Chiar dacă „Moldovagaz” procură gaze naturale după o formulă relativ avantajoasă, aproximativ 1/3 din prețul pe care îl plătim este influențat de prețul de piață europeană. Asta înseamnă că 1/3 din volumul de gaze care ajunge în R. Moldova este cumpărat la prețul de pe piață”, a menționat Marian într-o postare pe Facebook.

Acesta a subliniat că R. Moldova este extrem de vulnerabilă la capitolul gazelor naturale, iar problema nu poate fi rezolvată ca prin minune.

„Suntem 100% dependenți de o singură sursă și avem zero metri cubi de gaze naturale în calitate de rezervă. Nu avem posibilitatea, de exemplu, ca unele țări europene (care cumpără în mare parte la preț de piață), să folosim o anumită cantitate de gaze naturale din rezerve în această perioadă, când prețurile de piață au luat-o razna. Având în față această situație, sunt nerezonabile criticile aduse ministrului Spînu. Și noi vrem publicarea contractului și mai ales a formulei de calcul, dar R. Moldova nu deține controlul asupra „Moldovagaz” sau a „Gazprom”. Acest contract a fost întotdeauna secretizat, dar chiar și așa Guvernul deja a făcut toate demersurile necesare și a cerut părților să publice formula. Cu toți vrem un preț mai bun decât cel de pe piață, dar acest lucru ar însemn să facem anumite concesii „necomerciale” care sunt inacceptabile pentru R. Moldova și care ar compromite substanțial reformele din republica noastră”, a punctat Radu Marian.

Potrivit parlamentarului, această condiție de achitare a gazului consumat pentru prima jumătate a lunii, care e prezentă în contract din 2006, a început a fi aplicată acum.

„Există anumite circumstanțe și schimbări de atitudine pe care trebuie să le navigăm. Cel mai rău este ca într-o astfel de situație să tratăm lucrurile în mod superficial. Indiferent de ce aș spune eu sau Guvernul, sau ministrul Spînu, facturile rămân ridicate. Foarte mulți oameni întâmpină dificultăți la plata acestora. Fac un apel la solidaritate în aceste momente complicate. Cei care vor răul R. Moldova, cei care au furat republica până acum își freacă mâinile de bucurie în aceste momente. Nu trebuie să le oferim această plăcere. În paralel, autoritățile trebuie să-și facă treaba, trebuie să ne diversificam resursele, trebuie să acumulăm rezerve de gaze, să folosim resursele energetice mai eficient și să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili dintre noi”, a conchis deputatul PAS.

De menționat că „Gazprom” a amenințat iarăși R. Moldova cu sistarea gazelor naturale în plină iarnă, dacă „Moldovagaz” nu va achita în avans consumul pentru jumătatea lunii ianuarie. S.A. „Moldovagaz” nu a reușit, deocamdată, să acumuleze plătile necesare, în condițiile în care prețul la gazele livrate în luna ianuarie a ajuns la 647 de dolari, cu 200 de dolari mai mult decât în luna noiembrie 2021.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md