10:26:26 21.02.2024
Stiri

Avocații lui Plahotniuc ar încerca să tergiverseze examinarea dosarului privind „frauda bancară”. Litvinenco: „Avem remedii împotriva abuzurilor de acest fel. Dacă persoana este vinovată, ea trebuie condamnată, iar averea confiscată”

Actualitate 07.09.2022 16:32 Vizualizări2371 Autor: Ziarul National
Avocații lui Plahotniuc ar încerca să tergiverseze examinarea dosarului privind „frauda bancară”. Litvinenco: „Avem remedii împotriva abuzurilor de acest fel. Dacă persoana este vinovată, ea trebuie condamnată, iar averea confiscată”


Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, este satisfăcut de faptul că Procuratura Anticorupție, în frunte cu Veronica Dragalin, a început să aplice privind condamnarea în lipsa învinuitului. Acesta speră că Vlad Plahotniuc va fi condamnat în baza probatoriului acumulat de procurori.

„Mă bucur că Procuratura Anticorupție a început să aplice „legea privind condamnarea în lipsă”. Prima persoană vizată – Vladimir Plahotniuc - în dosarul „Fraudei bancare”. Procuratura Anticorupție a înaintat un demers către judecătorul de instrucție pentru finalizarea urmăririi penale. Dacă demersul este admis, Vladimir Plahotniuc va fi deferit justiției”, a precizat Litvinenco într-o postare pe Facebook.

Acesta a atras atenția că avocații fostului lider al Partidului Democrat ar încerca să tergiverseze examinarea dosarului în judecată, iar în acest sens au înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.

„La prima ședință a fost solicitată ridicarea excepției de neconstituționalitate. Chiar dacă este dreptul avocaților de a solicita ridicarea excepției, sunt ferm convins că legea este perfect constituțională. Or, aceasta a fost expertizată de către experți internaționali notorii și este în concordanță cu practica mai multor state europene. Nu exclud că e un început unei tergiversări nejustificate și ilegale. Dacă e așa, vom implementa rapid remediile împotriva abuzurilor de acest fel. Ele sunt deja identificate. Nu vom admite blocarea dosarelor, pentru că nimeni nu este mai presus de lege. Dacă persoana este vinovată, ea trebuie condamnată, iar averea confiscată”, a conchis Litvinenco.

Citește și: PRIMUL dosar finalizat în LIPSA ÎNVINUITULUI îl vizează pe Plahotniuc: Peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, SPĂLATE de la băncile implicate în jaful bancar

Amintim că joi, 8 septembrie, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, urmează să pronunțe o încheiere cu referire la admiterea sau respingerea cererii avocaților lui Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a fost pus sub acuzare, în cadrul acestei urmăriri penale, pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Mai exact, lui Plahotniuc i se incriminează faptul că, în perioada anilor 2013-2015, a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, peste 39 de milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA, instituții implicate în frauda bancară.

În cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri ce aparțin lui Vladimir Plahotniuc în valoare totală de peste un miliard de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md