14:34:02 21.06.2024
Stiri

DOC // Anatol Pahopol a RENUNȚAT la funcția de președinte interimar al CSM și la cea de membru al aceluiași consiliu

Actualitate 22.09.2020 09:33 Vizualizări1647 Autor: Ziarul National
DOC // Anatol Pahopol a RENUNȚAT la funcția de președinte interimar al CSM și la cea de membru al aceluiași consiliu


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat astăzi cererea depusă de Anatol Pahopol prin care acesta a renunțat la funcția de membru al CSM și la calitatea de președinte interimar al aceleiași structuri.

Pahopol pleacă de la CSM la mai puțin de patru luni după ce a fost ales, pe 26 mai curent, președinte interimar al Consiliului, fiind detașat de la Curtea de Apel Chișinău în urma unor modificări controversate la Legea cu privire la CSM, operate de guvernarea socialiștilor. Noile prevederi arătau că, „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”. Pahopol fusese ales membru supleant al CSM la Adunarea Generală a judecătorilor din 20 octombrie 2017.

Opoziția a criticat aceste modificări, acuzându-i pe președintele Igor Dodon și pe socialiști că și-au asigurat, astfel, o „majoritate confortabilă” în CSM pentru a-și promova în funcții judecători convenabili.

Totodată, cererea lui Pahopol de a pleca de la CSM vine la puțin timp după ce deputatul Dinu Plângău a solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea modificărilor la Legea cu privire la CSM care au permis ca Anatol Pahopol să fie numit președinte interimar al Consiliului.

Curtea Constituțională a sistat luni, 21 septembrie, procesul privind examinarea solicitării deputatului Dinu Plângău, pe motiv că „în urma votării s-a înregistrat o paritate de voturi”.

Pahopol, acuzat de opoziție că ar promova în funcții judecători compromiși, declara anterior că este gata să plece de la CSM, dacă magistrații Înaltei Curți vor stabili că dânsul a fost numit ilegal în funcție.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md